MENU

Minister obrany Jaroslav Naď rokoval

s nemeckým veľvyslancom Joachimom Bleickerom


Nemecko patrí k jedným z najvýznamnejších strategických partnerov Slovenska v euroatlantickom priestore tak v rámci zahranično-politických a ekonomických vzťahov, ako aj pri riešení spoločných výziev v oblasti obrany a bezpečnosti. Uviedol to včera minister obrany Jaroslav Naď na pôde rezortu obrany počas prvého oficiálneho stretnutia s veľvyslancom Spolkovej republiky Nemecko Joachimom Bleickerom.

„Vstupom do štruktúr EÚ a NATO sme sa prihlásili k jasnej zahranično-politickej orientácií. Je preto prirodzené, že práve v tomto priestore posilňujeme vzťahy s našimi partnermi a zároveň sa tak snažíme prispievať k riešeniu spoločných otázok vrátane ďalšieho rozvoja spolupráce s jeho lídrami. Vzťahy s Nemeckom sú štandardne a dlhodobo na vysokej úrovni, čoho výsledkom je efektívna spolupráca pri naplňovaní spoločných európskych cieľov aj v oblasti obrany a bezpečnosti,“ povedal minister Naď počas diskusie s nemeckým veľvyslancom J. Bleickerom. Ako ďalej priblížil, príkladom takejto spolupráce bolo aj nasadenie príslušníkov ozbrojených síl a Vojenskej polície v Stredomorí v operácii EUNAVFOR MED Sophia.

„Verím, že aj vďaka aktívnemu členstvu a angažovanosti našej krajiny, a to nielen v oblasti medzinárodného krízového manažmentu, budujeme dobré meno Slovenska, ktoré ocenia predovšetkým naši zahraniční partneri vrátane Spolkovej republiky Nemecko,“ povedal šéf rezortu obrany.

Minister obrany Jaroslav Naď počas stretnutia predstavil nemeckému veľvyslancovi J. Bleickerovi priority rezortu obrany vrátane cieľov v oblasti modernizácie vojenskej techniky. Zároveň ho informoval o aktivitách ozbrojených síl v boji s pandémiou COVID-19. Diskutovali tiež o tom, ako pandémia ovplyvní obranné rozpočty oboch štátov. Pri tejto príležitosti ho ubezpečil, že Slovenská republika dbá na plnenie medzinárodných záväzkov, ktoré jej vyplývajú z členstva v EÚ a NATO vrátane dosiahnutia stability a predvídateľnosti výdavkov na obranu s ambíciou 2 % HDP od roku 2024.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.