MENU

Evropští ministři obrany jednali

o bezpečnostních a obranných dopadech pandemie


V úterý 12. května proběhla videokonference ministrů obrany členských zemí EU. Českou republiku zastupoval náměstek ministra obrany pro řízení sekce obranné politiky a strategie MO ČR Radomír Jahoda. Ministři diskutovali bezpečnostní a obranné důsledky pandemie COVID-19, čímž navázali na předchozí videokonferenci z 6. dubna.

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell informoval ministry o fungování nově vzniklé „COVID-19 Task Force“ v rámci Vojenského štábu, která slouží k výměně informací mezi členskými státy ohledně činnosti ozbrojených sil při podpoře civilních orgánů v boji proti COVID-19, a dále o vývoji v misích a operacích EU. Ministři následně zdůraznili potřebu větší koordinace a solidarity a dosažení konkrétních výsledků v již přijatých obranných iniciativách jako například PESCO, které se však musí přizpůsobit podmínkám vyplývajících z pandemie. Dále se ministři shodli na potřebě posílit větší soběstačnost Evropy v oblasti zdravotnických schopností a materiálu a na zajištění plynulosti přeshraničního transportu (význam vojenské mobility).

Česká republika zdůraznila význam pokračování fungování misí a operací EU i v současné obtížené situaci, což vyjadřuje pokračující unijní odhodlání podporovat partnerské státy. Ministři, včetně našeho náměstka, ocenili významnou úlohu ozbrojených sil ve zvládání krize a silně apelovali na nesnižování obranných rozpočtů, neboť to by mohlo mít vážné dopady na rozvoj obranných schopností EU a naši obranyschopnost do dalších let. Zdůraznili také, že investice do obrany jsou investicí do ekonomiky a podpory jejího růstu.

Za účasti generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga a zástupce generálního tajemníka OSN pro mírové operace Jean-Pierra Lacroix podpořili ministři pokračující spolupráci EU s NATO a OSN, i v oblasti zvládání pandemií a jejich dopadů na naši bezpečnost a obranu.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: Ministerstvo obrany ČR
Foto: Viktor Meca, MO ČR

Související články:
Ministri obrany členských štátov EÚ hovorili o strategickom vplyve COVID-19 na obranu a bezpečnosť
Rokovania náčelníkov generálnych štábov krajín EÚ a NATO po prvý krát tele-konferenčne

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.