MENU

Politickí riaditelia obrany členských štátov EÚ

rokovali o opatreniach v boji proti šíreniu koronavírusu a využití ozbrojených síl v boji s nákazou


Politickí riaditelia obrany členských štátov Európskej únie včera v utorok 29. apríla rokovali o otázkach bezpečnosti a obrany v súvislosti s opatreniami v boji proti COVID-19. Hovorili tiež o využití ozbrojených síl v boji s touto nákazou. Okrem toho diskutovali aj o v súčasnosti prebiehajúcej strategickej revízii Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO). Na videokonferencii sa zúčastnil riaditeľ Odboru medzinárodných vzťahov Ministerstva obrany SR Július Demetrian.

Témou rokovania boli výsledky pracovnej skupiny EÚ proti pandémii COVID-19 „EU Task Force“. Ide o platformu rezortov obrany členských štátov EÚ pre zdieľanie informácií o pomoci civilnému obyvateľstvu v boji proti COVID-19. J. Demetrian v tejto súvislosti podčiarkol úlohu ozbrojených síl, zdôrazňujúc, že: „príslušníci ozbrojených síl sú spolu s zdravotníckym personálom a vedcami tvárou boja proti koronavírusu.“

Politickí riaditelia rezortov obrany dnes hovorili aj o strategickej revízii Stálej štruktúrovanej spolupráce EÚ (PESCO). Jej cieľom je zhodnotiť výsledky prvej fázy a pripraviť rámce pre druhú fázu implementácie v rokoch 2021 až 2025. Účasť Slovenska v PESCO vytvára pre Ozbrojené sily SR podmienky pre posilňovanie spolupráce s ozbrojenými silami ďalších členských štátov EÚ v PESCO, napríklad v rámci operácií a misií EÚ. Zároveň napomáha integrácii obranného priemyslu SR v priestore Európskej únie.

Politickí riaditelia obrany sa zhodli, že dôsledky pandémie budú mať vplyv na obranné rozpočty členských štátov EÚ, preto bude nevyhnutná prioritizácia cieľov v oblasti obrany. J. Demetrian uviedol, že: „vláda Slovenskej republiky má ambíciu dosiahnuť 2 % výdavkov HDP na obranu do roku 2024.“ Tieto prostriedky sú kľúčové pre zaistenie pripravenosti OS SR na meniace sa bezpečnostné prostredie a budúce krízové situácie.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.