MENU

USA sú kľúčovým partnerom SR v oblasti obrany

Spojené štáty americké sú kľúčovým partnerom Slovenskej republiky v oblasti obrany, o čom hovorí aj Programové vyhlásenie vlády SR. O tejto, ale aj ďalších témach bilaterálnej spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany dnes telefonicky hovoril štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer so zástupcom ministra obrany USA pre európsku politiku a politiku NATO Michaelom C. Ryanom.

Obaja partneri ocenili intenzitu vzájomnej bilaterálnej spolupráce, pričom vyzdvihli najmä spoluprácu s Národnou gardou štátu Indiana. Počas diskusie hovorili tiež o modernizácii ozbrojených síl. „S USA nás spájajú nielen strategické záujmy, ale tiež hodnoty. V oblasti obrany je preto naša spolupráca naozaj prirodzená a verím, že do budúcna sa nám ju podarí ešte zintenzívniť,“ povedal Marian Majer.

V rozhovore s americkým kolegom Marian Majer zdôraznil, že „naším cieľom je zameranie sa na zlepšovanie spôsobilostí Slovenska a na plnenie medzinárodných záväzkov.“ Zároveň potvrdil, že nové vedenie rezortu chce dosiahnuť stabilitu a predvídateľnosť výdavkov na obranu s ambíciou 2 % HDP a minimálne 20 % vynaložených na modernizáciu od roku 2024.“

Marian Majer informoval Michaela C. Ryana aj o aktuálnom dianí v oblasti obrany a bezpečnosti na Slovensku. Predstavil mu priority programového vyhlásenia vlády, ktoré je v procese schvaľovania, ako aj zapojenie rezortu obrany a Ozbrojených síl SR do boja proti COVID-19 a s tým súvisiace opatrenia. Okrem toho spomenul v súvislosti s prioritami súčasného vedenia tiež zlepšenie komunikácie s verejnosťou a aktívny prístup k mimovládnemu sektoru, akademickej pôde a médiám.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Súvisiaci článok:
Štátny tajomník Marian Majer rokoval so svojím ukrajinským kolegom genpor. Anatoliiom Petrenkom

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.