MENU

Rokovaniu ministrov obrany členských krajín NATO

dominovala pandémia COVID-19


Ministri obrany členských krajín NATO sa včera mimoriadne spojili prostredníctvom videokonferencie, aby prediskutovali reakciu Severoatlantickej aliancie na krízu spôsobenú vírusom COVID-19. Počas rokovania zhodnotili aktivity, ktoré NATO realizuje s cieľom podporiť spojencov v boji s novým koronavírusom a prijali ďalšie opatrenia na vzájomnú pomoc a koordináciu proti šíreniu nákazy.

Slovensko na rokovaní zastupoval štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer. Na videokonferencii sa zúčastnili tiež ministri obrany Švédska a Fínska, ako aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Po prvý raz bola na rokovaní tohto formátu prítomná aj ministerka obrany najnovšieho člena Aliancie – Severného Macedónska.

„Musíme spoločne zabrániť tomu, aby sa zo súčasnej zdravotnej krízy stala bezpečnostná kríza. V tejto súvislosti je potrebné spoločne dokázať, že NATO aj Európska únia sú univerzálne organizácie, ktoré sú schopné čeliť akejkoľvek výzve,“ uviedol štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer. V tejto súvislosti partnerov informoval o rozhodnutí vlády SR poskytnúť Taliansku humanitárnu pomoc. „Slovensko týmto krokom dokazuje, že je pripravené poskytnúť svojim spojencom pomoc,“ zdôraznil štátny tajomník.

V súvislosti s pandémiou koronavírusu sa včera ministri obrany členských krajín NATO zaoberali aj šírením dezinformácií, ktoré sú zneužívané na šírenie propagandy. Ocenili koordinovaný prístup a proaktívnu spoluprácu NATO a Európskej únie v boji proti dezinformáciám prostredníctvom strategickej komunikácie. Zároveň vzhľadom na súčasnú krízu zdôraznili potrebu komunikácie s verejnosťou o princípoch a cieľoch Aliancie, ako aj o dôvodoch navyšovania národných rozpočtov na obranu.

Ďalšou témou rokovania boli aj kroky pre udržanie zostavy odstrašenia a obrany, ako aj nasadenie spojeneckých síl v operáciách a misiách medzinárodného krízového manažmentu aj počas pandémie.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Súvisiaci článok:
NATO vytvoří plán pro zvládání budoucích pandemií
Minister obrany Jaroslav Naď telefonoval so zástupcom generálneho tajomníka NATO Mirceom Geoanom

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.