MENU

Ozbrojené sily SR pokračujú v odoberaní vzoriek,

začali tiež s operáciou UMBRELLA 1


Ozbrojené sily SR včera začali s historicky prvou civilno-vojenskou operáciou pod názvom UMBRELLA 1. Má zabezpečiť občiansky život a bezpečnosť v uzatvorených rómskych komunitách.

Špeciálne tímy ozbrojených síl zároveň pokračujú v odoberaní vzoriek na testovanie na ochorenie COVID-19. Informovať o situácii v dotknutých rómskych komunitách dnes prišiel aj minister obrany SR Jaroslav Naď, predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko.

„Situácia sa zatiaľ vyvíja relatívne pozitívne. Od štvrtka, kedy sa tu uskutočnilo posledné stretnutie, sa urobilo viacero pozitívnych krokov, napríklad aj z hľadiska zásobovania jedlom. Zároveň máme pre ľudí nepretržite zabezpečenú pitnú vodu a rovnako tak zdravotnícke spôsobilosti,“ priblížil minister obrany SR Jaroslav Naď. Zároveň doplnil, že niekoľko desiatok osôb z komunít bude na vlastnú žiadosť počas dnešného dňa premiestnených do zariadení štátnej karantény. „Ozbrojené sily SR robia svoju prácu naozaj na 100 %. Som hrdý na to ako konajú, pretože práve takýmto spôsobom ukazujeme ich dôležitosť v rámci domáceho krízového manažmentu,“ vyzdvihol šéf rezortu obrany.

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko, Ozbrojené sily SR boli počas veľkonočných sviatkov v plnom nasadení. Súbežne prebiehajú rôzne operácie v rámci asistenčných služieb pre Policajný zbor SR, odberu vzoriek v rómskych komunitách, ako aj v prospech zabezpečenia verejného poriadku a občianskeho života v rámci karanténnych opatrení v rómskych komunitách. „Aktuálne je v teréne viac ako 1500 profesionálnych vojakov, pričom priamo v okolí Krompách je ich približne 150. Prebiehajú tú dve operácie, jednak je tu testovací tím v rámci operácie Karusel, plus účelové zoskupenie, ktoré má zabezpečiť poriadok, bezpečnosť a pomoc štandardnému občianskemu životu miestnych komunít. Sú pripravené tiež prostriedky na dezinfekciu, zdravotnícke zariadenie, ako aj ženijné družstvo pre podporu dodávky dreva a v neposlednom rade tiež prvky logistickej podpory,“ povedal.

Prácu Ozbrojených síl SR ocenil aj predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa. „Vidím, že aktivity, ktoré tu prebiehajú, sú naozaj na špičkovej úrovni. Vďaka tejto skúsenosti z terénu budem vedieť lepšie vyhodnotiť veci, ktoré budú prichádzať do Národnej rady SR,“ povedal. Zároveň na margo rôznych hoaxov a dezinformácií o údajnej militarizácií nasadenia profesionálnych vojakov pripomenul, že Ozbrojené sily SR sú štandardne súčasťou civilného krízového manažmentu a aj v tejto situácii majú svoju nezastupiteľnú úlohu.

Od piatka 3. apríla 2020 do nedele 12. apríla 2020 odobrali Ozbrojené sily SR na testovanie na ochorenie Covid-19 celkovo 1990 vzoriek v 86 komunitách. Dnes je naplánovaný odber v ďalších 12 obciach. Odbery priamo v teréne a v operačných centrách zabezpečujú dve stovky vojakov. Účelové zoskupenie pre operáciu Karusel je vyskladané z vojenských špecialistov na civilno-vojenskú spoluprácu zo Síl pre špeciálne operácie, do ktorých je začlenený vojenský zdravotnícky personál v podriadenosti Úradu hlavného lekára OS SR. Do operácie sú zapojené aj ďalšie zložky slovenského vojenského letectva a pozemných síl.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.