MENU

Vojaci budú asistovať Policajnému zboru SR

pri kontrole dodržiavania opatrení počas sviatkov


Profesionálni vojaci budú v mestách a obciach na celom Slovensku asistovať príslušníkom Policajného zboru SR pri kontrole dodržiavania opatrení počas veľkonočných sviatkov v zmysle vládou prijatých opatrení na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19.

Na plnenie asistenčných úloh a počas dohliadania na dodržiavanie verejného poriadku na základe požiadaviek policajného zboru bude v zmiešaných hliadkach od 8. do 13. apríla 2020 vyčlenených 714 príslušníkov ozbrojených síl. Profesionálni vojaci budú pri plnení týchto úloh rozdelení do dvoch 12-hodinových zmien. V jednej zmene bude plniť úlohy 357 príslušníkov ozbrojených síl.

„Verím, že tak, ako to bolo aj počas predchádzajúcich dní, či už počas testovania, alebo aj počas zabezpečovania prepravy zdravotníckeho materiálu a plnenia ďalších asistenčných úloh, budú profesionálni vojaci aj v tomto prípade oporou, na ktorú sa naši občania môžu spoľahnúť,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň pri tejto príležitosti ocenil príkladnú spoluprácu príslušníkov ozbrojených síl a policajného zboru. „Jednou z úloh profesionálnych vojakov v týchto hliadkach bude tiež usmerňovanie občanov Slovenska, aby dbali na dodržiavanie nariadení, a tiež, aby tieto pravidlá neporušovali,“ doplnil.

Šéf rezortu obrany taktiež pripomenul, že na plnenie asistenčných úloh v zmiešaných hliadkach s príslušníkmi policajného zboru v rámci opatrení voči šíreniu koronavírusu budú môcť ozbrojené sily v zmysle vládou schváleného uznesenia vyčleniť ďalších do 1500 profesionálnych vojakov. Ako ďalej vysvetlil, v platnosti je tiež predchádzajúce uznesenie vlády, v zmysle ktorého je na plnenie týchto úloh už vyčlenených do 500 profesionálnych vojakov.

V súčasnosti plnia príslušníci Ozbrojených síl SR asistenčné úlohy na hraničných priechodoch, v miestach karanténnych centier, pri nemocniciach, a pomáhajú tiež s prepravou zdravotníckeho materiálu. Príslušníci Úradu hlavného lekára Ozbrojených síl SR pokračujú v testovaní a odoberaní vzoriek v marginalizovaných rómskych komunitách, pričom dnes plánujú realizovať odbery v ďalších siedmich oblastiach.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.