MENU

Minister obrany predstavil prezidentke SR

nové perspektívy a priority rezortu obrany


Minister obrany SR Jaroslav Naď sa dnes v priestoroch rezortu obrany stretol s prezidentkou SR a hlavnou veliteľkou Ozbrojených síl SR Zuzanou Čaputovou. Pri tejto príležitosti jej predstavil nové perspektívy a priority rezortu obrany, ako aj možnosti ďalšej podpory ministerstva obrany vláde SR v boji proti šíreniu vírusu COVID – 19. Na spoločnom stretnutí sa zúčastnil aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko a nový štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer.

Prezidentka SR a hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR Zuzana Čaputová ocenila priority nového vedenia rezortu obrany, pričom zdôraznila najmä vysoké nároky na transparentnosť a efektivitu vynakladania finančných prostriedkov v súvislosti s modernizáciou ozbrojených síl. Vyzdvihla tiež pomoc zo strany ministerstva obrany a ozbrojených síl v súčasnej mimoriadnej situácii. „Musím s uspokojením konštatovať, že ozbrojené sily Slovenskej republiky sú pripravené byť nápomocné v zložitej situácii, v ktorej sa nachádzame. Naozaj zo všetkých informácií, ktoré som sa dozvedela, môžem konštatovať veľmi profesionálny prístup ozbrojených síl. Chcem sa poďakovať všetkým príslušníkom Ozbrojených síl SR doma aj v zahraničí,“ povedala. V tejto súvislosti pripomenula fakt, že okrem pomoci v rámci mimoriadnej situácie si Ozbrojené sily SR neustále plnia aj úlohy spojené so zabezpečením bezpečnosti a obrany Slovenska.

Šéf rezortu obrany Jaroslav Naď poďakoval prezidentke SR za návštevu. „Urobím všetko preto, aby bola pani prezidentka ako hlavná veliteľka Ozbrojených síl SR promptne, komplexne a otvorene informovaná o všetkých pozitívnych veciach, ktoré sa v rezorte dejú, ako aj o jeho problémoch,“ povedal.

V súvislosti so šírením vírusu COVID-19 ocenil rýchlu a efektívnu pomoc ozbrojených síl. „Snažíme sa pomáhať širokospektrálne, od poskytnutia prepravných kapacít v rámci NATO programu SALIS, ako aj v rámci vykladania a distribúcie zdravotníckeho materiálu z letiska do centrálnych skladov Správy štátnych hmotných rezerv a následne konečným užívateľom,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. Počas stretnutia zároveň diskutoval s prezidentkou SR aj o spôsobilostiach vojenského zdravotníctva, ktoré môže rezort obrany ponúknuť. „Už 28 našich vojenských lekárov pôsobí v civilných nemocniciach a k dispozícii máme viac ako 300 zdravotníkov, a tiež špičkové sanitky, ktoré poskytujeme v prospech civilného zdravotníctva,“ doplnil.

„V rámci rezortu obrany začneme realizovať testovanie. Od stredy by sme mali testovať 100 ľudí denne, máme na to kapacity a začiatkom budúceho týždňa začíname s výcvikom nových zdravotníkov v rámci projektu dobrovoľnej vojenskej prípravy,“ uviedol šéf rezortu obrany Jaroslav Naď. Ako ďalej zdôraznil, rezortu obrany sa podarilo zabezpečiť 30 000 kusov FFP3 respirátorov, ktoré budú poskytnuté všetkým príslušníkom Ozbrojených síl SR.

„Ozbrojené sily SR v súvislosti s koronavírusom utlmili svoje aktivity. To však neovplyvnilo ich fungovanie ani ich základnú funkciu. Ozbrojené sily majú plnú vitalitu na plnenie všetkých spôsobilostí vrátane plnenia úloh domáceho a medzinárodného krízového manažmentu,“ povedal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
Návšteva prezidentky SR na ministerstve obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.