MENU

V rezorte obrany boli zachytené

dva prípady ochorenia COVID-19


V rámci rezortu obrany boli v uplynulých dňoch zachytené dva prípady ochorenia COVID-19. Ide o profesionálneho vojaka, ktorý pracuje na ministerstve obrany v Bratislave a civilného zamestnanca z Vrtuľníkového krídla v Prešove.

V oboch prípadoch je známy pôvod ich nákazy. V súčasnosti sú obaja v domácej karanténe, ich stav si nevyžaduje hospitalizáciu. Prvý spomínaný neprišiel po návrate zo zahraničia do styku so žiadnym kolegom, preventívne zostal hneď v domácej karanténe. Druhý sa nakazil od brata a rovnako neprišiel do styku s kolegami na útvare.

Rezort obrany prijal v súvislosti s koronavírusom množstvo opatrení, ktoré sa pravidelne vyhodnocujú v rámci krízového štábu. Ide napríklad o meranie telesnej teploty pred vstupom do priestorov ministerstva, povinné nosenie rúšok, alebo inej ochrany tváre, či rozmiestnenie dezinfekčných prostriedkov na vstupoch do jednotlivých budov.

Maximálne úsilie vyvinuli smerom k pomoci verejnosti aj ozbrojené sily. Slovenskí vojaci sú v prípade rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR pripravení na dovoz zdravotníckeho materiálu lietadlami C-27J Spartan. Vyčlenili tiež letové hodiny, ktoré majú predplatené v rámci programu SALIS. V praxi znamená využitie veľkokapacitného transportného lietadla, ktoré dokáže priviezť väčšie množstvo pomôcok naraz.

„Občania v takejto situácii musia vedieť, že sa na vojakov a rezort obrany môžu spoľahnúť. Urobíme maximum pre to, aby našu pomoc aj reálne cítili a potvrdili sme naše pevné miesto v rámci domáceho krízového manažmentu,“ uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. Ako však zdôraznil, bude tiež požadovať prijať centrálne opatrenia tak, aby vojaci mali zabezpečené všetky príslušné ochranné prvky. „No zároveň využívame aj vlastné kapacity a možnosti. Napríklad pre potreby rezortu začali vyrábať vojenskí chemici v Zemianskych Kostoľanoch dezinfekciu,“ doplnil.

Rezort obrany v zmysle požiadaviek Ústredného krízového štábu SR vyčlenil už na ubytovanie slovenských občanov, ktorí musia podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu už aj ubytovacie zariadenia spoločnosti Horezza. V hoteloch Granit Piešťany a v Tatranských Zruboch je ubytovaných zatiaľ takmer 180 občanov, ktorí sa na Slovensko vrátili z rôznych krajín. Ďalších 55 aktuálne smeruje do zariadenia na Smrekovici. Dodržiavanie karanténnych opatrení je zabezpečené Vojenskou políciou.

Profesionálni vojaci sa naďalej podieľajú aj na ochrane hraničných prechodov a asistencii pri vstupoch do nemocníc vo viacerých mestách. Vojenské zdravotníctvo nasadilo lekárov a zdravotné sestry do civilných zdravotníckych zariadení. Zároveň je 13 kontajnerov z poľnej nemocnice využitých k rozdeľovaniu prichádzajúcich pacientov v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Tá je aktuálne v krízovom režime a realizuje iba neodkladné zdravotné úkony. Do úvahy tiež pripadá aj poskytnutie časti stanov, pre záchytné pracoviská pred nemocnicami.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.