MENU

Chrbtová kosť OS SR snemovala v Bratislave

V priestoroch Klubu MO SR v Bratislave sa 3. marca uskutočnilo aj za účasti Náčelníka generálneho štábu OS SR generála Daniela Zmeka Odborné zhromaždenie Hlavného poddôstojníka OS SR štábneho nadrotmajstra Marcela Kaniaka. Vo svojom príhovore zhodnotil plnenie úloh poddôstojníckym zborom a mužstvom v roku 2019 a načrtol priority, ktoré ich čakajú v tomto výcvikovom roku.

„Poddôstojnícky zbor nie je len chrbtovou kosťou ozbrojených síl, ale aj ich rukami a nohami, pretože na ich bedrách je výkon OS SR. Pri plnení úloh doma i v zahraničných misiách a operáciách. Výcvikový rok 2019 vnímam osobne ako úspešný príbeh a nemalú zásluhu na tom majú poddôstojníci. Napríklad aj na vojenskej prehliadke k 75. výročiu SNP v Banskej Bystrici či na cvičení Slovenský štít. Aj v tomto roku budú plniť mnohé náročné úlohy, výcvik vyvrcholí cvičením Slovenský štít v novembri 2020,“ zdôraznil generál Zmeko.

V rámci programu zhromaždenia veliaci poddôstojník martinskej Základne výcviku a mobilizačného doplňovania štábny nadrotmajster Miroslav Dulaj, ktorý v uplynulom období pôsobil v škole NATO v Oberammergau. Ako vôbec prvý vojak z krajín bývalého východného bloku bol v nej veliacim poddôstojníkom školy zaujímavým spôsobom priblížil prítomným poddôstojníkom moderné vzdelávanie a možnosti jeho implementácie v OS SR. Náš súčasný zástupca v spomínanej inštitúcii štábny nadrotmajster Jozef Antolík zasa poukázal na kurzy a možnosti vzdelávania poddôstojníkov. Zástupca veliteľa Poddôstojníckej akadémie v Martine štábny nadrotmajster Ján Čmelík priblížil kurzy OR-5 a OR-6. V následnej diskusii sa potom prítomní okrem iného zamerali aj na efektivitu základného vojenského výcviku a spomínaných kariérnych kurzov.

Hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Marcel Kaniak vyzdvihol možnosti, ktoré poskytuje odborné zhromaždenie, na ktorom sa zišli veliaci poddôstojníci z celých ozbrojených síl. „Je to vítané fórum na vzájomné zdieľanie ich znalostí a poznatkov. Ale aj nových poznatkov, aby ich potom mohli presadzovať vo svojej práci v domácich útvaroch. Preto sme zvolili modernú edukatívnu formu zamestnania. Naším cieľom nie je vyriešiť naraz všetky problémy, ktoré máme v rámci poddôstojníckeho zboru, ale rozšíriť ich obzory. Aby dokázali aspoň časť získaných poznatkov uviesť do reálneho života. Aby sa naučili hľadať riešenia problémov v rámci svojich možností a iba nečakali, že im niekto ponúkne riešenie ich vlastných problémov v útvare,“ konštatoval Marcel Kaniak.

V rámci odborného zhromaždenia boli vybraní poddôstojníci ocenení generálom Zmekom. Medzi nimi boli: veliteľ družstva z prešovského práporu CSS desiatnik Jaroslav Adamkovič, starší pomocník 1. protilietadlovej raketovej skupiny S-300 plrb Nitra rotmajster Igor Boško, inštruktor Odboru špecializovaných zdravotníckych činností a výcviku ÚHL OS SR rotmajster Vlastimil Svrček, staršia zdravotníčka veliteľstva posádky Bratislava rotmajsterka Diana Simanová, príslušník Skupiny podpory infraštruktúry KIS, Regionálny úsek Západ ZaSKIS nadrotmajster Jaroslav Švajka, starší strážny Čestnej stráže prezidenta SR desiatnik Peter Bacigál, mladší pomocník Centra podpory, Zásobovacej základne I. Úradu logistického zabezpečenia OS SR čatár Martin Raninec, starší odstreľovač michalovského mechanizovaného práporu slobodník Roman Balog, príslušník skupiny odbornej prípravy Strediska výcviku špeciálnych operácií, veliaci poddôstojník Základne výcviku a mobilizačného doplňovania Martin štábny nadrotmajster Miroslav Dulaj a veliteľ Poddôstojníckej akadémie Martin štábny nadrotmajster Richard Fabricius. Ten bol historicky druhým Hlavným poddôstojníkom OS SR (2007 – 2012) a v škole NATO v Oberammergau bol v rokoch 2012 až 2015 veliteľom kurzu.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.