MENU

Ministri obrany členských krajín NATO

diskutovali o postupe v boji proti terorizmu


Ministri obrany členských krajín NATO včera v Bruseli diskutovali o pokroku a ďalšom postupe Aliancie v boji proti terorizmu, ako aj o zintenzívnení spolupráce s Európskou úniou v oblasti hybridných hrozieb.

„V rámci Aliancie sme naďalej odhodlaní bojovať proti terorizmu. Prítomnosť našich vojakov v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu pod hlavičkou NATO je súčasťou tohto záväzku,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň dodal, že Slovensko podporuje zapojenie sa NATO do boja proti terorizmu prostredníctvom výcvikových a poradenských aktivít v nestabilných regiónoch, vrátane Iraku. NATO bude svoje kroky naďalej koordinovať s irackou vládou.

Za jednu z prioritných oblastí prehĺbenia spolupráce medzi Severoatlantickou alianciou a Európskou úniou označili ministri obrany, spolu s partnermi Fínskom a Švédskom, boj proti hybridným hrozbám. V súčasnosti funguje medzi oboma organizáciami výmena informácií o kybernetických útokoch a rozvíja sa tiež spolupráca v oblasti cvičení.

V Bruseli sa dnes uskutočnilo aj stretnutie ministrov obrany Vyšehradskej skupiny s ministrom obrany Spojeného kráľovstva. „Cieľom rokovania bola snaha o koordináciu budúcej spolupráce V4 so Spojeným kráľovstvom po jeho odchode z Európskej únie,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš. Na záver rokovania potvrdili ministri obrany vzájomné vzťahy podpisom „Spoločného komuniké ministrov obrany Vyšehradskej skupiny a Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska“.

Na okraj rokovania sa konalo aj pravidelné stretnutie ministrov obrany krajín, ktoré prispievajú do posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Pobaltí pod velením Kanady. Lídri rezortov obrany vyzdvihli prínos spoločných výcvikových aktivít k zvyšovaniu interoperability, pripravenosti, ako aj vzájomnej podpory jednotiek.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR /r

Súvisiace články:
Mise v Iráku bude pokračovat, shodli se ministři obrany NATO v Bruselu
P. Gajdoš: Slovensko pristupuje k plneniu svojich záväzkov zodpovedne, na modernizáciu vynaložilo v uplynulom období historicky najviac peňazí

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.