MENU

Zimný výcvik druhákov

Vo Vojenskom výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou pri Humennom sa od pondelka do piatku koná zimný blokový výcvik kadetov 2. ročníka Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika Liptovský Mikuláš. So 77 slovenskými kadetmi cvičí aj 10 kadetov z Univerzity obrany Brno.

„V pondelok sme začali výcvik taktickým presunom s pochodovým zaistením cez ohrozené priestory a s nácvikom reakcií na kontakt s nepriateľom. V utorok máme na programe taktickú prípravu v obrane a v útoku, v stredu streľbu z pištole a samopalu za pohybu, vo štvrtok to bude opäť obrana a útok a v piatok všetkých čaká kontrolné cvičenie,“ konštatoval veliteľ 2. ročníka kapitán Michal Frič. „Som veľmi rád, že sa nám posledné tri roky podarilo presunúť zimný blokový výcvik prvákov aj druhákov z okolia akadémie do riadneho výcvikového priestoru. Už to nie sú len presuny po lúkach v okolí akadémie, ale cvičenie doslova naostro pod vedením skúsených inštruktorov,“ konštatoval plukovník Ľubomír Matta, prorektor akadémie pre vojenské veci. Zároveň ocenil spoluprácu s ozbrojenými silami, ktoré na výcvik kadetov 2. ročníka vyčlenili tri bojové vozidlá pechoty z 22. mechanizovaného práporu Michalovce s kompletnými posádkami „V poslednom období sa snažíme posilniť vojenský profil našich absolventov a čím viac takýchto cvičení v priebehu štúdia absolvujú, tým pripravenejší prídu do jednotlivých útvarov,“ dodal prorektor.

„Od malého chlapca bola pre mňa vojenská uniforma výzvou a práve takéto cvičenia sú, obrazne povedané, tým najlepším korením nášho štúdia,“ poznamenal vojak 1. stupňa Martin Hancko, ktorý študuje vojenské spojovacie informačné systémy a po promóciách v 5. ročníku by chcel v ozbrojených silách pôsobiť v oblasti IT. „Je to pre mňa prvá medzinárodná vojenská skúsenosť a je skvelé zoznámiť sa nielen s takýmto typom výcviku, ale aj s azda všetkými typmi zimného počasia,“ usmiala sa desiatnička Marie Daňková z Univerzity obrany Brno s tým, že prvé dva dni z týždňového výcviku boli v znamení ľadového dažďa, nárazového vetra aj silného sneženia, no napokon sa ukázalo tiež slnko.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Pavol Vitko – Ministerstvo obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.