MENU

Kadeti na snehu

Prechodom zasneženým horským terénom na snežniciach sa v pondelok 10. februára začalo pre časť kadetov 3. ročníka Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši týždňové zimné sústredenie. Všetkých 64 tretiakov sa postupne vystrieda aj na zjazdových, skialpinistických a bežeckých lyžiach.

„Cieľom tohto zamestnania je, aby kadeti získali základné vojensko-praktické zručnosti v pohybe na snehu a pri presunoch v zimných podmienkach. Tie budú následne rozvíjať v rámci ďalšieho komplexného vojenského výcviku,“ uviedol Dušan Litva, vedúci katedry Telesnej výchovy a športu Akadémie ozbrojených síl. „Niektorí vojaci ešte nestáli na zjazdových lyžiach, časť z nich nebežkovala a v snežniciach nekráčal skoro nikto. No keďže sú to všetci pohybovo nadaní a zdatní mladí ľudia s vôľou učiť sa, aj začiatočníkov tento zimný týždeň doslova naštartuje – a na snehu budú ako doma,“ avizoval kapitán Ján Jurčák, veliteľ 3. ročníka.

„Škoda že nie je trochu viac snehu, ale na ten základ osvojenia si snežníc to stačí. Nakoľko som vôbec nebol lyžiar, som rád že za tento týždeň sa naučím aj ďalšie zimné spôsobilosti,“ konštatoval vojak 1. stupňa Filip Pavlík. Ako dodal veliteľ školských jednotiek podplukovník Václav Želonka, tretiakov v tomto ročníku čaká aj letné sústredenie, kedy sa zoznámia so skalolezením, absolvujú zjazd na divokej vode či prechod vysokohorského terénu.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Pavol Vitko – Ministerstvo obrany SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.