MENU

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku

je pripravená reagovať v prípade epidémie koronavírusu na Slovensku


Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku, vrátane poľnej nemocnice ozbrojených síl ROLE 2, sú pripravené v prípade epidémie koronavírusu na Slovensku bezprostredne reagovať. Po pondelkovej návšteve vojenskej nemocnice v Ružomberku v sprievode predsedu vlády SR Petra Pellegriniho to deklarovali minister obrany SR Peter Gajdoš, zástupca riaditeľa nemocnice plk. MUDr. Roman Jantoš a podpredseda krízového štábu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko.

„Spôsobilosti tejto poľnej nemocnice sú v súčasnosti limitované, pretože kapacitne je predurčená na prípad vojny a vojnového stavu s dôrazom na chirurgické úkony. Sme však ale pripravení prispôsobiť aj túto nemocnicu na riešenie prípadnej krízovej situácie, a rovnako tak poskytnúť spôsobilosti Centra výcviku Lesť, výcvikového priestoru na Záhorí, a tiež našich letísk v Kuchyni a v Sliači,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Ako uviedol zástupca riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku plk. MUDr. Roman Jantoš, nemocnica je pripravená na príjem pacientov, u ktorých sa vyskytne podozrenie na rôzne infekčné ochorenia. „Nemocnica je pripravená na príjem takýchto pacientov. Momentálne máme kapacitu 25 lôžok na infektologickej klinike a pľúcnom oddelení, ktoré umožňujú izoláciu pacientov celoročne. Navyše v poľnej nemocnici môžeme aktuálne izolovať ďalších šesť ľudí,“ povedal.

„V prípade, že by bolo potrebné vysporiadať sa s desiatkami až stovkami ochorení, ktoré by bolo potrebné izolovať, sme pripravení vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť a na Záhorí, rozvinúť poľnú nemocnicu s tým, že na Lešti disponujeme aj s ďalšími ubytovacími kapacitami,” vysvetlil predseda vlády SR Peter Pellegrini a zastupujúci minister zdravotníctva. Ako ďalej zdôraznil, ozbrojené sily sú v prípade potreby pripravené vytvoriť hermeticky kontrolované miesto s kapacitou do 2000 ľudí.

Ozbrojené sily SR aktuálne disponujú približne počtom do 500 zdravotníkov. Poľnú nemocnicu 40 + 30 lôžok je možné v prípade potreby rozvinúť do troch dní.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
Premiér Peter Pellegrini v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP- Fakultnej nemocnici v Ružomberku
Najvyšší predstavitelia rezortu obrany na ÚHL v Ružomberku

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.