MENU

Vojaci Ozbrojených síl SR sa môžu tešiť

na najlepšie podmienky v histórii


Profesionálni vojaci sa môžu vďaka súčasnému vedeniu Ministerstva obrany SR tešiť na najlepšie podmienky v histórii. Už od soboty 1. februára 2020 budú mať totiž zvýšené platy v priemere o 300 eur.

Výrazný a najmä reálny pokrok nastal aj v modernizácii, v podpore domáceho obranného priemyslu, zlepšila sa starostlivosť o vojnových veteránov a ozbrojené sily majú najväčšiu dôveru spomedzi inštitúcií. Na tlačovej konferencii to dnes zhodnotili predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany Andrej Danko a minister obrany SR Peter Gajdoš, za účasti predsedu branno-bezpečnostného výboru Antona Hrnka a generálneho tajomníka Služobného úradu MO SR Jána Hoľka.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko zdôraznil, že pod vedením Slovenskej národnej strany rezort obrany nikdy nedovolí, aby vojenské letiská boli rekonštruované z peňazí Spojených štátov amerických. „Ja chcem hrdé a silné Slovensko v Európskej únii, ktoré si zároveň plní svoje záväzky v obrannom pakte NATO. No aj po poslednej akcii v Iraku sa treba viac rozprávať a žiadny náš spojenec nemôže konať nad rámec záujmov kolektívnej bezpečnosti,“ zdôraznil s tým, že Európska únia sa musí vymaniť z vplyvu Spojených štátov a dôležitá je spolupráca európskych armád.

Minister obrany SR Peter Gajdoš zdôraznil, že pod jeho vedením urobil rezort maximum pre to, aby boli vojaci adekvátne vyzbrojení a vystrojení a zároveň boli systémovo a systematicky budované spôsobilosti ozbrojených síl. „Tak, aby bola zabezpečená obrana Slovenskej republiky a garantovaná bezpečnosť občanov,“ povedal. Ako ďalej doplnil, Slovenská republika si zároveň plnila svoje medzinárodné záväzky. „Nielen, že záväzok vynaložiť 2 percentá HDP na obranu dosiahneme pravdepodobne o dva roky skôr, ale zároveň sme výrazne zvýšili podiel peňazí, ktorý bol vynaložený na samotnú modernizáciu. V roku 2019 to bolo až viac ako 46 percent z nášho rozpočtu. A výrazný pokrok nastal aj v zabezpečení výstroje pre vojakov. Jednoducho, za nás hovoria skutky,“ zdôraznil.  

Ako vysvetlil generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko dnešným dňom končí platnosť starého zákona. Od soboty 1. februára 2020 platí novela zákona a príslušný služobný predpis, ktorým sa upravuje plat profesionálnych vojakov. „Jednozložkový hodnostný plat sa mení na dvojzložkový, ktorý bude mať funkčnú a hodnostnú tarifu. Vo funkčnej tarife bude zohľadnené to, to akú funkciu vojak vykonáva. Systém tak bude spravodlivejší,“ uviedol. Zároveň doplnil, že funkčná tarifa môže byť navýšená až do výšky 50 percent. „Príkladom je priemerný plat poručíka, ktorý sa zvýši z 1348 eur na takmer 1900 eur. Treba však pamätať na to, že pri 12 700 vojakoch to nebude u každého rovnako, ale v priemere to bude zhruba o 300 eur,“ uviedol s tým, že priemerný príjem príslušníkov ozbrojených síl bude vrátane stabilizačného príspevku cca 2300 eur.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiaci článok:
P. Gajdoš: V roku 2019 sa nám podarilo reálne zlepšiť podmienky na výkon služby profesionálnych vojakov

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.