MENU

Vrcholia prípravy na cvičenie Tobruq Legacy 2017

Príslušníci Veliteľstva Vzdušných síl zo Zvolena a Protilietadlovej raketovej brigády z Nitry sa v dňoch 2. až 4. mája 2017 podieľali svojou aktívnou účasťou na záverečnej plánovacej konferencii k medzinárodnému vojenskému cvičeniu Tobruq Legacy 2017, ktorá sa uskutočnila v priestoroch Univerzity obrany v Brne.

Na plánovacej konferencii sa zúčastnili zástupcovia 10 krajín NATO a CAOC Uedem, ale aj zástupcovia niektorých krajín, ktoré na cvičeni zavítajú v úlohe pozorovateľov. Súčasťou konferencie bol aj výcvik kľúčového personálu zameraný na procedúry velenia a riadenia prostriedkom protivzdušnej obrany vykonaný podplukovníkom Thorstenom Stratemannomz CAOC Uedem. Počas konferencie bola potvrdená podpora cvičenia systémom skorej výstrahy AWACS NATO.

Cvičenie, zamerané na interoperabilitu jednotiek protivzdušnej obrany (PVO), bude vykonané v troch lokalitách, a to v Litve, Česku a Rumunsku. Slovenskí vojaci sa nba medzinárodnom cvičení aktívne zúčastnia vo všetkých lokalitách. V Českej republike bude rozmiestnená čata IGLA zaradená do spoločného zoskupenia s jednotkami AČR. V Litve a Rumunsku sa na cvičení zúčastnia špecialisti PVO, ktorí budú pôsobiť na operačných centrách na rôznych stupňoch velenia a riadenia PVO (JFAC, SBADOC, GOC).

Cvičenie Tobruq Legacy 2017 je pokračovaním série cvičení jednotiek PVO so zameraním na interoperabilitu, spoločné operačné postupy a procedúry velenia a riadenia jednotkám PVO v súlade s NATO.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: kpt. Tomáš Kurpáš
Foto: Veliteľstvo vzdušných síl Zvolen, Ozbrojené sily SR /red

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.