MENU

Minister Gajdoš navštívil slovenských vojakov

v Bosne a Hercegovine


Minister obrany SR Peter Gajdoš v piatok 13. decembra spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Danielom Zmekom navštívil slovenských vojakov, ktorí pôsobia v Bosne a Hercegovine v rámci operácie EUFOR ALTHEA.

Pri tejto príležitosti im zo Slovenska priniesli vianočný stromček, darčeky a ingrediencie na vianočnú kapustnicu. Najdôležitejším darčekom však boli príbuzní vojakov, ktorí cestovali spolu so slovenskou delegáciou. Počas návštevy sa šéf rezortu obrany stretol aj s končiacou ministerkou obrany Bosny a Hercegoviny Marinou Pendeš a tiež s veliteľom operácie EUFOR ALTHEA genmjr. Reinhardom Trischakom a veliteľom NATO HQ v Sarajeve brig. gen. Wiliamom J. Edwardsom.

„Slovensko sa podieľa na budovaní a podpore stability regiónu západného Balkánu prostredníctvom operácie EUFOR ALTHEA už od roku 2004, teda 15 rokov. Ide o jednoznačný signál našej pretrvávajúcej podpory Bosny a Hercegoviny pri jej snahách o zaistenie stability a tiež integrácie do euroatlantických štruktúr,“ zhodnotil minister obrany SR Peter Gajdoš s tým, že Slovensko je pripravené prispievať do operácie tak dlho, ako to bude potrebné.

Počas stretnutia minister Gajdoš poďakoval vojakom za službu v prospech mieru a bezpečnosti. „Viem, že byť ďaleko od rodiny a blízkych je náročné, o to viac počas Vianoc, avšak úlohy, ktoré plníte sú naozaj dôležité a na výsledky vašej práce som nesmierne hrdý,“ vyzdvihol a zároveň dodal, že slovenský styčný a pozorovací tím v Sarajeve je zo strany partnerov vnímaný ako vzor pre ostatné tímy rozmiestnené po celej krajine.

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko, vojaci nasadení v rámci operácie EUFOR ALTHEA si plnia úlohy s maximálnym nasadením a v súlade s mandátom. „Operácia je personálne a logisticky zabezpečená a aktuálne nevidíme žiadne prekážky na plnenie jej úloh aj v budúcnosti. Z dnešných rozhovorov vyplynuli požiadavky na posilnenie niektorých spôsobilostí, ktoré budeme konzultovať na pôde rezortu obrany,“ doplnil.

Veliteľ slovenského kontingentu v operácii EUFOR ALTHEA pplk. Peter Gavač informoval ministra obrany o priebehu vyslania, ako aj o aktuálnej situácii v Bosne a Hercegovine. „Situáciu v krajine ovplyvňujú časté protesty a politická situácia je naďalej veľmi krehká. Postoj miestneho obyvateľstva k operácii EUFOR ALTHEA je však prevažne pozitívny,“ priblížil. Zároveň v mene vojakov poďakoval za možnosť stretnúť sa v rámci návštevy ministra a náčelníka generálneho štábu aj s rodinnými príslušníkmi.

Slovenská republika je súčasťou operácie EUFOR ALTHEA od vzniku jej vzniku v roku 2004. Medzi základné ciele operácie patrí stabilizácia bezpečnostného prostredia Bosny a Hercegoviny, napĺňanie Daytonskej mierovej dohody a podpora budovania spôsobilostí tamojších ozbrojených síl. Celkovo sa v operácii vystriedalo už 889 príslušníkov Ozbrojených síl SR, pričom aktuálne ich v krajine pôsobí 41, z toho 1 žena.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.