MENU

Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre

Každoročné zimné vydanie Vojenskej súťaže s názvom „Military skills competition“ je jedným z vrcholov vojenského kalendárneho roka vo vojenskej operácii UNFICYP.

Vzrušujúce podujatie sa uskutočnilo na veliteľstve UNFICYP v Nikózii na Cypre. Jej cieľom je porovnať bojové zručnosti, schopnosti, vedomosti jednotlivých tímov a najmä kolektívnu spoluprácu v tíme. Slovenskí profesionálni vojaci pôsobiaci na Cypre tiež postavili na štart veľmi silný tím.

Šesť súťažiacich osemčlenných tímov netrpezlivo čakalo na signál v podobe klaksónu, ktorý tradične odštartoval začiatok udalosti v skorých ranných hodinách. Prvou disciplínou bol vytrvalostný beh, kde všetkých šesť tímov bežalo spolu v kompletnej bojovej zostave. Jednotlivci to mali o to ťažšie, že počas celej 7 kilometrov dlhej trate niesli so sebou záťaž, ktorú predstavoval batoh o hmotnosti 12kg a osobná zbraň jednotlivca. Na poslednom kilometri im pribudla ďalšia prekážka v podobe bremena, ktorú museli niesť až do cieľa. Po vyčerpávajúcom behu nasledovalo sedem disciplín, ktoré mali preveriť ich všeobecné zručnosti. Rozpoznávanie bojovej techniky, ich parametre, takticko-technické údaje, všeobecné znalosti o misii a iné museli súťažiaci preukázať vo vedomostných testoch. V členitom teréne pri preprave materiálu predviedli svoje vodičské a navádzacie zručnosti. Po presune na strelnicu jednotlivci predviedli svoju presnosť v streľbe na cieľ v troch polohách, a to v stoji, kľaku a sede. Spestrením súťaže bola dovtedy utajovaná disciplína, ktorej pravidlá sa účastníci dozvedeli priamo na mieste. Preverili tak svoju pamäť, motorické zručnosti a tímovú prácu. V ďalšej disciplíne čakal na súťažiacich incident so záchranou ranených osôb a ich činnosť pri riešení dopravnej nehody v nárazníkovej zóne. V poslednej disciplíne si tímy siahali na dno svojich síl, kde ich preverila náročná prekážková dráha.

Náročný a dlhý deň vyvrcholil slávnostným vyhlásením výsledkov veliteľkou vojenskej operácie UNFICYP generálmajorkou Cheryl Pearce. Do poslednej chvíle sa čakalo na meno víťaza, ktorým sa stal Sektor 4 so slovenskými profesionálnymi vojakmi, ktorí vydali zo seba všetko. Po prevzatí plakiet príslušníci Slovcon dvihli nad hlavu aj putovnú trofej. Tím v zložení nadporučík Ján Nirház, nadporučík Vladimír Zverec, desiatnik Erik Hrabovský, rotmajsterka Ľubica Falťanová, vojak Peter Kontriš, slobodník Ján Malina, slobodník Ján Hančarik a desiatnik Michal Stena si víťazstvo zaslúžili. Slova vďaky a pochvalu im vzdala aj veliteľka vojenskej operácie. Slováci ukázali, že ani v silnej zahraničnej konkurencii sa nestratia a vzorne a príkladne reprezentujú Ozbrojené sily Slovenskej republiky.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: SLOVCON UNFICYP, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.