MENU

SR si stojí za svojimi záväzkami zo samitov

Slovensko si stojí za svojimi záväzkami z predchádzajúcich samitov, a preto pokračuje v snahe o postupné navyšovanie výdavkov na obranu na úroveň 2 % HDP do roku 2024. Po včerajšom stretnutí lídrov NATO v Londýne to uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

Spojenci v tejto súvislosti ocenili zdvojnásobenie výdavkov Slovenska na modernizáciu ozbrojených síl. „Kolektívna obrana závisí nielen na solidarite a jednote, ale tiež na pripravenosti každého jedného člena na individuálnu obranu. Preto som rád, že v prípade Slovenska sa môžeme pochváliť reálnymi výsledkami v budovaní moderných a pripravených, ako aj reakcieschopných ozbrojených síl,“ konštatoval minister obrany Peter Gajdoš.

Dôležitou témou rokovaní bola včera aj podpora partnerov Aliancie pri budovaní stabilného bezpečnostného prostredia, najmä s dôrazom na Afganistan, kde v súčasnosti v rámci misie Resolute Support pôsobí aj 51 slovenských profesionálnych vojakov. Lídri sa tiež zhodli, že NATO je vhodnou platformou na diskusiu o nových technológiách, osobitne v súvislosti so sieťami piatej generácie (5G).

Hlavy štátov a vlád členských krajín NATO spolu s ministrami obrany a zahraničných vecí počas stretnutia diskutovali aj o adaptácii Aliancie na nové hrozby a výzvy v meniacom sa bezpečnostnom prostredí. Zároveň potvrdili vesmírny priestor ako operačnú doménu, pričom zdôraznili, že NATO nemá záujem o jej militarizáciu.

Na stretnutie lídrov NATO, ktoré sa v Londýne konalo pri príležitosti 70. výročia vzniku Severoatlantickej aliancie, bolo po prvýkrát pozvané aj Severné Macedónsko.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Ilustračné foto: NATO

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.