MENU

Druhý Danubia Bridge oslávil úspech

Už po druhý krát zorganizovalo - tentoraz na akademickej pôde slovenských ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši (25. - 28. november 2019) - martinské Stredisko civilno-vojenskej spolupráce a psychologických operácií, patriace do štruktúr Veliteľstva síl pre špeciálne operácie, medzinárodnú konferenciu špecialistov CIMIC (civilno-vojenskej spolupráce), PSYOPS (psychologických operácií), INFOOPS (informačných operácií) a STRATCOM (strategickej komunikácie) s implementovaným workshopom.

Cieľom konferencie bola výmena skúseností, techník, taktík a postupov z takticko-operačnej úrovne v oblasti hybridných hrozieb prítomných v priestore Európskej únie a Aliancie. Spíkri konferencie predstavili svoje národné útvary a centrá orientované k minimalizácií hybridných hrozieb vo vlastných krajinách. Zaujímavé námety riešení aktuálnych hybridných hrozieb a výziev boli progresívnou súčasťou odbornej diskusie účastníkov konferencie z domácej scény, Írska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Spojených štátov amerických, zástupcov OBSE (Organization for Security and Co-operation in Europe – Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe) a Spoločného operačného veliteľstva spojeneckých síl z holandského Brunssumu.

Po prvý krát sa konferencie zúčastnili aj zástupcovia zásadných mimovládnych organizácií GLOBSEC (Global Security), STRATPOL (Strategic Policy Institute – Inštitút strategickej politiky), SSPI (Slovak Security Policy Institute – Slovenský inštitút pre bezpečnostnú politiku) a OSF (Open Society Foundations – Nadácia otvorenej spoločnosti). Tieto sú považované za expertné prvky civilných organizácií, pôsobiacich v mimovládnom priestore, zaoberajúce sa hybridnými hrozbami, informačnými operáciami a strategickou komunikáciou.

Medzi čestnými hosťami konferencie a workshopu sme privítali štátneho tajomníka ministerstva obrany SR Róberta Ondrejscáka a náčelníka Štábu strategického plánovania slovenského generálneho štábu brigádneho generála Petra Babiara. Obaja ocenili stretnutie takto úzkošpecializovanej skupiny odborníkov, no i platformu konferencie jedinečnej v prostredí Aliancie.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: mj. Matúš Šostronek
Foto: nrtm. Peter Poláček, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.