MENU

Minister Gajdoš navštívil vojakov v Lotyšsku

Minister obrany SR Peter Gajdoš v piatok 29. novembra v Lotyšsku navštívil slovenských vojakov, ktorí pôsobia pod velením Kanady vo výcvikovom priestore Adaži v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti NATO. Počas návštevy Lotyšska v rámci delegácie predsedu vlády SR Petra Pellegriniho, rokoval šéf rezortu obrany aj so štátnym tajomníkom Ministerstva obrany Lotyšskej republiky Janisom Garisonsom.

„Chcem oceniť prácu našich vojakov, ktorí zodpovedným prístupom k plneniu úloh šíria dobré meno tak Ozbrojených síl SR, ako aj celej Slovenskej republiky,“ povedal minister Gajdoš. Zároveň pripomenul, že vojaci budú v operácii pôsobiť aj počas sviatkov. „Viem, že je to náročné tak pre nich ako aj pre ich rodiny, preto im patrí moje úprimné poďakovanie,” povedal šéf rezortu obrany.

Za príkladné plnenie úloh poďakoval vojakom aj zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genmjr. Josef Pokorný. „Aktuálna rotácia našich vojakov v Adaži je vysoko hodnotená aj zo strany kanadského velenia a celé ozbrojené sily môžu byť na ich prácu právom hrdé,“ uviedol.

Veliteľ aktuálnej rotácie slovenského kontingentu v Lotyšsku mjr. Ivan Petrík informoval delegáciu o priebehu vyslania. Ako ďalej doplnil, ide už o tretiu rotáciu, pričom celkovo v Lotyšsku pôsobilo už 455 slovenských vojakov.

So štátnym tajomníkom Ministerstva obrany Lotyšskej republiky Janisom Garisonsom hovoril minister Gajdoš najmä o možnostiach prehĺbenia bilaterálnej spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany. „Slovensko je pripravené zintenzívniť spoluprácu s Lotyšskom, a to napríklad v oblasti vojenského výcviku, vzdelávacích aktivít, či obranného priemyslu, výskumu, vývoja a najmä v rámci PESCO a jej projektov,“ uviedol minister Gajdoš.

V tejto súvislosti minister ponúkol štátnemu tajomníkovi tiež využitie špecializovaných výcvikových centier v Lešti a Zemianskych Kostoľanoch, účasť na vojenských cvičeniach Slovak Shield a Toxic Valley, ako aj odborné kurzy v Centre výnimočnosti NATO pre oblasť likvidácie nevybuchnutej munície v Trenčíne.

Text a  foto: Ministerstvo obrany SR – KOd /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.