MENU

Minister Gajdoš uviedol ďalších veteránov

do Siene slávy Ministerstva obrany SR


Minister obrany Peter Gajdoš v utorok 26. novembra v priestoroch Radošinského naivného divadla uviedol do Siene slávy Ministerstva obrany SR ďalších štyroch novodobých veteránov. Počas tradičného predvianočného stretnutia si ocenenia za svoje pôsobenie v zahraničných misiách a operáciách prevzali des. Milan Tomlák, pplk. Štefan Rigas, nrtm. Marián Valach a jeden príslušník z 5. pluku špeciálneho určenia Žilina.

„Dnešný deň patrí našim novodobým veteránom – profesionálnym vojakom, ktorí si svoje úlohy plnia, ďaleko od svojich najbližších, v zahraničných misiách a operáciách. Svojím zodpovedným prístupom a odhodlaním prispievajú k bezpečnejšiemu a stabilnejšiemu prostrediu vo svete, a teda v konečnom dôsledku aj u nás doma,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Ako ďalej uviedol, profesionálni vojaci zároveň prispievajú k pozitívnej reprezentácii Ozbrojených síl SR v zahraničí a za čo sú vysoko hodnotení aj zo strany zahraničných partnerov.

„Máme byť na čo hrdí, pretože naši profesionálni vojaci nám robia dobré meno nielen doma ale aj v zahraničí. My im za to v rezorte obrany vytvárame tie najlepšie podmienky pre výkon ich služby,“ povedal generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany Ján Hoľko.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko zdôraznil, že v štyroch výnimočných príbehoch ocenených sa spája všetko, čo by mali ozbrojené sily mať a robiť. „Príklad rozhodnosti, ktorá zachraňuje životy, vojaka ktorý dokáže aj napriek svojim služobným povinnostiam byť humánny a pomáhať ľudom okolo seba, alebo napríklad aj príbeh veliteľa, ktorý na svojich pleciach nesie bremeno zodpovednosti za všetko, čo sa v priestore operácie deje. A v neposlednom rade tu dnes máme oceneného vojaka, ktorý riskoval svoj život pre druhých,“ vysvetlil.

Minister Gajdoš zároveň ocenil pamätnou medailou k 75. výročiu SNP a skočenia druhej svetovej vojny vojnového veterána Samuela Barana, ktorý zajtra oslávi svoje 95. narodeniny. „Dnešné podujatie je o to výnimočnejšie, že som dnes mohol oceniť aj veterána 2. svetovej vojny, čim sme vzdali hold veteránom rôznych generácií,“ dodal.

V súčasnosti pôsobí v zahraničných misiách a operáciách 474 príslušníkov Ozbrojených síl SR, pričom sa ich už v rámci medzinárodného krízového manažmentu vystriedalo viac ako 19 200. V súčasnosti rezort obrany eviduje 8131 vojnových veteránov, z toho 8024 novodobých veteránov a 107 veteránov z obdobia 2. svetovej vojny.

Minister obrany Peter Gajdoš zároveň počas podujatia vyhlásil už 23. ročník ankety Vojenský čin roka za rok 2019, v rámci ktorej budú ocenené výnimočné skutky profesionálnych vojakov v kategóriách záchrana života, pomoc verejnosti a v kategórii priateľ ozbrojených síl.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.