MENU

Ročné previerky kynológie

Pes najlepší priateľ človeka. Dokáže nás poslúchnuť, ochrániť ale vie byť aj bojovníkom proti zločinu. Psovi treba venovať potrebný čas, pozitívne motivovať. Veľmi dôležitý odborný a systematický výcvik, ktorý je cieľom k zvládnutiu náročných služobných činností.

Tak ako každý rok, ani tento nie je výnimkou. V mesiacoch október, november boli naši psovodi so svojimi služobnými psami podrobení ročným previerkam kynológie. Inštruktori oddelenia kynológie Vojenskej polície SR preverili našich chlapcov z odbornej pripravenosti a praktických zručností. Dôraz sa kládol na cviky poslušnosti, obrany a pachové práce.

Prvým z preskúšaných MS bol Poprad. Komisia celkovo zhodnotila útvar známkou VEĽMI DOBRE. Predseda komisie vyzdvihol prácu z. Pavla Petrušku, ktorý reprezentuje útvar v civilnom sektore a z. Petra Tökölyho, ktorého práca je príkladná v zabezpečení úloh v útvare.

Dňa 21. 10. 2019 sa ročné previerky konali v MS Sklené. Odborná pripravenosť ako aj vycvičenosť služobných psov boli posúdené známkou VÝBORNÝ. Preskúšaním bola vidieť často náročná, systematická a vynikajúca práca kynológa z. Viliama Oravca a psovodov útvaru.

MS Nováky bol preskúšaný 22. 10. 2019. Celkovo bol útvar hodnotený známkou VEĽMI DOBRE. Predseda komisie kladne zhodnotil stav kynológie, odbornú pripravenosť psovodov a vycvičenosť psov, ktorá je na veľmi dobrej úrovni.

Deň 28. október patril MS Trenčín. Komisia posúdila teoretické vedomosti, odbornú pripravenosť psovodov a vycvičenosť psov známkou VÝBORNÝ. Odborné vedenie skúsenej kynologičky z. Zuzany Jánošíkovej a svedomitá práca psovodov sa odzrkadlila na vycvičenosti služobných psov.

Ročné previerky kynológie sme ukončili 12. 11. 2019 v MS Rašov. V tomto útvare sa kynolog. previerky konali prvý krát od roku 2005. Celkovo komisia zhodnotila MS Rašov známkou DOBRÝ. Aj napriek krátkemu fungovaniu kynologickej služby v objekte je vidieť napredovanie. Vyzdvihujem výbornú prácu našich kynológov, psovodov a neposlednom rade služobných psov, ktorá je nenahraditeľná z pohľadu ochrany majetku štátu. V členitom, lesnom teréne je dobre vycvičený pes neoddeliteľný a veľmi významný prvok.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Autor: kpt. MVDr. Marta Vilčková, Zásobovacia základňa II – Martin, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.