MENU

Na Lešti cvičia Slováci spoločne

s Portugalcami, Poliakmi a Maďarmi


V priestoroch Centra výcviku Lešť prebieha v týchto dňoch koordinačný výcvik príslušníkov martinského mechanizovaného práporu so zahraničnými jednotkami, ktoré boli útvaru pridelené v rámci plnenia úloh najväčšieho tohtoročného cvičenia Slovenský štít 2019, ktoré začína 4. novembra.

„Slovenský štít je pre náš útvar svojím spôsobom vyvrcholením dvojročnej prípravy. Pôsobili sme počas nej v dvoch rotáciách v rámci síl predsunutej prítomnosti krajín NATO v Lotyšsku. V tomto roku všetky roty prešli rotnými taktickými cvičeniami. Skúsenosti z Lotyšska našim vojakom veľmi pomohli v získaní skúseností z medzinárodného prostredia. Teraz pod velením nášho práporu pôsobia jednotky troch členských štátov NATO: portugalská pešia rota, poľská a maďarská motorizovaná čata. Preto je potrebný integračný výcvik. Jeho cieľom je ukázať zahraničným jednotkám naše operačné postupy, zoznámiť ich s nimi, aby sa plne integrovali do našej zostavy a plnili úlohy v rámci práporového taktického cvičenia,“ približuje význam spoločného výcviku veliteľ práporu podplukovník Rudolf Ďurník.

Do 2. mechanizovanej roty kapitána Jána Sedliaka je začlenená maďarská motorizovaná čata a do 1. mechanizovanej roty kapitána Jozefa Hraška zasa portugalská pešia rota a poľská motorizovaná čata. Vojaci všetkých štyroch armád absolvovali spoločný výcvik. V jeho rámci si vyskúšali presuny, rôzne defenzívne aktivity, ale aj streľby z ručných zbraní, ktorými na cvičení disponujú. Aby boli v prípade potreby pripravení ich použiť, keď si to situácia vyžiada. Zástupca veliteľa práporu major Vladimír Moško pripomína, že hlavnou úlohou koordinačného výcviku je ešte pred začiatkom cvičenia Slovenský štít čo najlepšie zladiť slovenských vojakov s ich portugalskými, poľskými a maďarskými kolegami, aby potom mohli v rámci cvičenia spoločne zvládnuť všetky úlohy, ktoré bude prápor plniť.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR – KOd

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.