MENU

Svetový deň darcov krvi na Cypre

Pri príležitosti svetového dňa darcov krvi, 14. júna, zorganizoval Medical SLOVCON darovanie najvzácnejšej tekutiny - krvi v nemocnici v meste Dheryneia.

Svetový deň darcov krvi je celosvetovo podporovaný všetkými zdravotníckymi organizáciami a pripomína sa od roku 2004. Dňa 14. júna v roku 1968 sa totiž narodil Karl Landsteiner – lekár a nositeľ Nobelovej ceny za medicínu, fyziológiu za určenie systému 4 krvných skupín, spolupodieľajúci sa tiež na objavení Rh faktora.

Darovanie krvi sa v posledných rokoch pôsobenia jednotky SLOVCON vo vojenskej operácii UNFICYP stáva tradíciou, ktorá sa pravidelne opakuje v každom rotačnom cykle. Darovanie krvi predstavuje dôležitý humanitárny čin, na ktorý je potrebné vyčleniť si čas aj napriek zabezpečovaniu nepretržitého plnenia operačných úloh v priestore zodpovednosti slovenského kontingentu.

Záslužného činu sa zúčastnilo 29 príslušníkov slovenského kontingentu. Riaditeľstvo nemocnice poďakovalo veliteľovi SLOVCON podplukovníkovi Vladimírovi Smolejovi za šírenie osvety a vytvorenie podmienok pre darcovstvo a taktiež vyzdvihlo množstvo dobrovoľníkov, ktorí najvzácnejšiu tekutinu darovali práve počas letnej sezóny, kedy Cyprus z dôvodu mnohopočetného nárastu turistov potrebuje disponovať dostatočnými zásobami krvných konzerv.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: UNFICYP – Sektor 4 /r
Foto: rtn. Katarína Záhorská – UNFICYP via Veliteľstvo vzdušných síl Zvolen, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.