MENU

Ozbrojené sily SR majú dvoch nových generálov

Prezident Slovenskej republiky v utorok 28. mája, na návrh vlády, menoval dvoch nových generálov a povýšil dvoch súčasných generálov ozbrojených síl.

Do hodností brigádny generál menoval Náčelníka štábu strategického plánovania plukovníka Petra Babiara a Zástupcu veliteľa Vzdušných síl OS SR plukovníka Róberta Kleštinca. Zároveň hlavný veliteľ ozbrojených síl povýšil do vojenskej hodnosti generál Náčelníka Generálneho štábu OSSR generálporučíka Daniela Zmeka a do vojenskej hodnosti generálmajor Zástupcu náčelníka Generálneho štábu OSSR – náčelníka štábu brigádneho generála Miroslava Lorinca.

Menovaním nových a povýšením súčasných generálov sa napĺňa štruktúra veliteľského zboru ozbrojených síl na najvyšších miestach.

„Dnešné povýšenie a menovanie nie je len ohodnotením jednotlivcov, ale najmä celých ozbrojených síl a ich súčastí. Povýšenie pánov generálov je potvrdením správnosti nastaveného trendu a dosiahnutých úspechov v uplynulom roku,“ uviedol počas slávnostného ceremoniálu v Grasalkovičovom paláci čerstvo povýšený generál Zmeko.

Brigádny generál Peter Babiar pôsobí od jesene minulého roka na pozícii náčelníka jedného z najvýznamnejších štábov generálneho štábu. V jeho osobnej gescii je oblasť strategického plánovania, ktorej sa venuje väčšiu časť svojej bohatej vojenskej kariéry. Na tejto pozícii zúročuje skúsenosti získané v aliančných štruktúrach. Rovnako v prípade brigádneho generála Róberta Kleštinca ide o potvrdenie jeho osobného nasadenia a odbornosti, ktorú prejavil od svojho menovania do pozície zástupcu veliteľa vzdušných síl po predchádzajúcom pôsobení na veliteľstve.

Na čele ozbrojených síl opäť stojí štvor-hviezdičkový generál.

Spolu s náčelníkom generálneho štábu generálom Zmekom bol povýšený aj jeho zástupca – náčelník štábu generálmajor Miroslav Lorinc, ktorý v minulosti pôsobil na poste zástupcu veliteľa vzdušných síl, veliteľa protilietadlovej raketovej brigády ako aj na Generálnom štábe OS SR. Počas doterajšieho pôsobenia vo funkcii potvrdil svoje skúsenosti a schopnosti v neľahkej pozícii zodpovednej za riadenie práce generálneho štábu.

Menovanie a povýšenie generálov ozbrojených síl je v súlade s platnou organizačnou štruktúrou a dopĺňa tak rady súčasných generálov po ich odchodoch do zálohy, prípadne na plnenie úloh mimo územia Slovenskej republiky.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: OOd NGŠ, Ozbrojené sily SR /r

Súvisiace články:
Nový generál vo vzdušných silách
Náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko bol povýšený do najvyššej generálskej hodnosti

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.