MENU

Branné súboje 2019 v Nitre

Dňa 7. mája 2019 sa v priestoroch Obchodnej akadémie na Bolečkovej ulici v Nitre konal ďalší z tohtoročnej série už 3. ročníka Branných súbojov študentov stredných škôl. Toto podujatie v Nitre podporil svojou účasťou aj veliteľ Vzdušných síl OS SR generálmajor Ľubomír Svoboda. Cieľom podujatia bolo podporiť vlastenectvo a branné zručnosti mladých ľudí, a to najmä študentov tretích a štvrtých ročníkov stredných škôl.

Do súbojov sa zapojilo 10 päťčlenných družstiev študentov stredných škôl Nitrianskeho kraja. Súťažné družstvá absolvovali prekážkovú dráhu, RCHBO a odsun raneného zamoreným priestorom, poskytnutie prvej pomoci zranenej osobe a na záver 12-minútový beh. V súbojoch museli študenti preukázať silu, vytrvalosť a odhodlanie, topografické aj strelecké zručnosti. Čakal ich však aj vedomostný test so zameraním na históriu a súčasnosť Slovenska, ozbrojených síl a dôležité dejinné výročia, ktoré sa v tomto roku týkajú hlavne 100. výročia tragickej smrti gen. M. R. Štefánika a 75. výročia SNP.

Okrem súbojov boli pre študentov pripravené aj statické a dynamické ukážky – Čestnej stráže OS SR, Čestnej stráže prezidenta SR, Vojenskej polície a ukážka boja zblízka profesionálnych vojakov z 12. mechanizovaného práporu Nitra. Všetky ukážky aj jednotlivé stanovištia Regrutačnej skupiny, Vojenskej polície a Čestnej stráže prezidenta SR mali u študentov veľký úspech. Po absolvovaní všetkých disciplín sa študenti posilnili gulášom, ktorý im navarili vojaci z Protilietadlovej raketovej brigády Nitra a Krídla velenia, riadenia a prieskumu Zvolen.

Po konečnom sčítaní bodov z jednotlivých disciplín zvíťazilo družstvo zo Spojenej školy Šaľa. Svojím víťazstvom získalo možnosť zúčastniť sa na 48-hodinovom výcviku KEMP 2019, ktorý sa bude konať v júni tohto roku v Centre výcviku Lešť.

Celkové umiestnenie jednotlivých družstiev:
1. Spojená škola Šaľa
2. Gymnázium J. Kráľa Zlaté Moravce
3. Gymnázium A. Vrábla Levice
4. SPŠ strojnícka a elektrotechnická Levice
5. Obchodná akadémia Nitra
6. Gymnázium Topoľčany
7. SOŠ gastronómie a služieb Šurany
8. SPŠ strojnícka a elektrotechnická Nitra
9. Stredná zdravotnícka škola Nitra
10. SOŠ technická Vráble

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Protilietadlová raketová brigáda Nitra, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.