MENU

Spojenci ocenili slovenský projekt

v oblasti výcviku odmínovania v Iraku


V priestoroch Stálej delegácie Slovenskej republiky pri NATO sa v utorok 30. apríla uskutočnilo stretnutie spojencov pri príležitosti úspešného ukončenia slovenského projektu v oblasti výcviku odmínovania v Iraku, ktorý bol hradený zo Zvereneckého fondu NATO.

Výškou finančných príspevkov donorov sa stal jedným z najväčších projektov NATO zameraných na budovanie bezpečnostných kapacít partnerov. Na projekt finančne prispelo Nemecko, Holandsko, Taliansko, Luxembursko a Chorvátsko, čím sa Slovensku podarilo ušetriť 1 023 000 eur.

Riaditeľ odboru medzinárodných vzťahov Ministerstva obrany SR Bohuš Kuchta počas stretnutia zdôraznil, že úspech projektu je postavený na spojeneckej solidarite a vzájomnej podpore. Predmetná výcviková aktivita zároveň potvrdila trvalý záväzok Slovenska podporovať partnerskú politiku NATO, budovať kapacity a obranné spôsobilosti dotknutých krajín v rámci projektovania stability za hranicami Aliancie.

Slovenskí profesionálni vojaci v Iraku v kempe Besmayah vyškolili celkovo 77 študentov, z toho 42 inštruktorov, ktorí budú odovzdávať svoje skúsenosti v odmínovaní aj ďalej. Medzinárodný sekretariát NATO označil projekt za príklad spolupráce spojencov v oblasti zdieľania nákladov. Zároveň vysoko ocenil mieru flexibility a profesionality, ktorú preukázali slovenskí experti v rannom štádiu spustenia výcvikovej aktivity. Cenné skúsenosti z výcviku plánuje medzinárodný sekretariát využiť pri plánovaní novej misie NATO v Iraku ako aj pri ďalších projektoch.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR – SD NATO /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.