MENU

Vlci cvičili aktívne zálohy

Uplynulé dva týždne sa pre príslušníkov 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov (21. zmpr) niesli najmä v znamení výcviku vojakov zaradených do aktívnych záloh. Keďže išlo o prvý výcvik aktívnych záloh zaradených pre 21. zmpr, bolo to niečo nové tak pre riadiacich ako aj pre cvičiacich.

Výcvik prebiehal v posádke Trebišov ako aj v priestoroch Centra výcviku Lešť, kde si vojaci zaradení do aktívnych záloh vyskúšali a precvičili takmer všetko, čo robia profesionálni vojaci dennodenne. Každé ráno na nich čakala rozcvička, po ktorej už nasledovali ďalšie typicky vojenské zamestnania z poradovej, streleckej, ženijnej, či taktickej prípravy. Nechýbalo precvičovanie taktiky na bojových vozidlách pechoty a taktiež sa zdokonalili v hádzaní ručného granátu.

Celý výcvik zhodnotil riadiaci cvičenia a zároveň zástupca veliteľa 21. zmpr major Martin Socha slovami: „Výcvik aktívnych záloh bol pre nás náročný na prípravu, avšak aj vďaka prístupu všetkých vojakov v zálohe prebehol rýchlo a účelne. Bolo vidno, že všetci štrnásti sa na výcvik tešili a bavilo ich naučiť sa čo-to z nášho vojenského remesla. Nebáli sa ani nepriaznivého počasia, čo ma na jednej strane prekvapilo, na druhej strane aj povzbudilo k tomu, aby sme im odovzdali čo najviac z našich vedomostí tak, aby po skončení výcviku boli pripravení plniť úlohy, ktoré im vyplývajú zo zákona.“

Odhodlanie, šikovnosť a aktívny prístup ocenil aj zástupca veliteľa 2. mechanizovanej brigády Prešov plukovník Róbert Funtaľ a veliteľ 21. zmpr podplukovník Róbert Plávka, ktorí všetkým vojakom aktívnych záloh na slávnostnom nástupe pri príležitosti ukončenia výcviku odovzdali pamätný list.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: npor. JUDr. Erik Vozár
Foto: 21. zmiešaný mechanizovaný prápor Trebišov, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.