MENU

Cvičenie Spring Challenge 2019

V Poľskom Krakove sa druhý aprílový týždeň konalo vojenské cvičenie Spring Challenge 2019. Išlo o cvičenie veliteľstva bojovej skupiny zloženej z krajín Vyšehradskej štvorky.

Bojová skupina je mimoriadne dôležitým nástrojom Európskej únie v rámci jej bezpečnostnej a obrannej politiky. Na základe rozhodnutia európskych inštitúcií môže plniť úlohy oddelenia zúčastnených strán konfliktu, stabilizáciu, rekonštrukciu a vojenské poradenstvo tretím krajinám, evakuácie, asistenčných úloh v humanitárnych operáciách alebo prevenciu konfliktov. Vojaci bojovej skupiny môžu byť nasadení až do vzdialenosti 6000 kilometrov od Bruselu. Pohotovosť tejto bojovej skupiny je v druhej polovici roka 2019.

Cvičenia sa zúčastnilo 33 profesionálnych vojakov z Ozbrojených síl SR. Príprava bojovej skupiny bude ďalej pokračovať v máji medzinárodným cvičením Common Challenge a v závere roka cvičením Autmn Challenge. Celkovo je do bojovej skupiny V4 EU predurčených takmer 2500 profesionálnych vojakov z Poľska, Maďarska, Slovenska a Českej republiky. Slovenskí vojaci tvoria približne 10 percent z celkového počtu.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: OOd NGŠ-PP, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.