MENU

Minister obrany SR Gajdoš rokoval

s cyperským veľvyslancom Stavrinosom


Minister obrany Peter Gajdoš v piatok 15. marca na pôde rezortu obrany rokoval s veľvyslancom Cyperskej republiky Michalisom Stavrinosom. Diskutovali o aktuálnych otázkach a možnostiach bilaterálnej spolupráce v oblasti výcviku a vzdelávania a venovali sa aj pôsobeniu príslušníkov Ozbrojených síl SR v rámci medzinárodného krízového manažmentu na Cypre.

„Slovenská republika dlhodobo podporuje mierový proces na Cypre. Naši profesionálni vojaci prispievajú k stabilite a bezpečnosti v krajine už od roku 2001,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Ako ďalej doplnil, v súčasnosti pôsobí na Cypre 242 príslušníkov Ozbrojených síl SR pričom Slovensko je vedúcou krajinou v Sektore 4. Celkovo sa v rámci misie UNFICYP vystriedalo už viac ako 3 300 slovenských vojakov.

Šéf slovenského rezortu obrany informoval cyperského veľvyslanca aj o možnostiach spolupráce medzi oboma krajinami v oblasti vzdelávania a výcviku. V tejto súvislosti vyzdvihol jedinečnosť Výcvikového centra RCHBO v Zemianskych Kostoľanoch, ako aj Centra výcviku Lešť a zároveň mu priblížil možnosti, ktoré ponúka kurz ISOC pre štábnych dôstojníkov na Akadémii ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Počas stretnutia predstavil minister Gajdoš veľvyslancovi Stavrinosovi modernizačné projekty, ktoré vyplývajú z Dlhodobého plánu rozvoja obrany v zmysle systémovej a systematickej modernizácie ozbrojených síl, ako aj konkrétne opatrenia, ktoré rezort obrany realizuje s cieľom zvýšenia atraktívnosti vojenského povolania. Zároveň diskutovali aj o možnej spolupráci v rámci obranného priemyslu.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Súvisiaci článok:
Návšteva zástupcu náčelníka štábu pre veci operačné v Sektore 4

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.