MENU

Veliteľ mnohonárodného zboru NATO v SR

Veliteľ Mnohonárodného zboru – severovýchod z poľského Štetína, ktorý je súčasťou veliteľských štruktúr Severoatlantickej aliancie so zodpovednosťou za riadenie 8 styčných a integračných tímov NATO v krajinách východného krídla Aliancie, pricestoval v dňoch 11. a 12. februára na Slovensko.

Generálporučík Sławomir Wojciechowski pricestoval, po prvýkrát od nástupu do funkcie veliteľa zboru, na inšpekciu Styčného integračného tímu NATO (NFIU) sídliaceho vo Vajnorských kasárňach.

Počas pobytu sa stretol s predstaviteľmi rezortu obrany a delegáciou Generálneho štábu OS SR na rokovaniach o aktuálnych bezpečnostných otázkach. Pri stretnutí s náčelníkom generálneho štábu generálporučík Wojciechowski vyzdvihol úroveň spolupráce medzi generálnym štábom a tímom NFIU, najmä jeho zapojenie do plánovacích procesov vojenských cvičení s medzinárodnou účasťou. „Oceňujem aktívny prístup velenia ozbrojených síl pri zapájaní NFIU do procesov vedúcich k hladkej integrácii spojeneckých aktivít, ktoré posilňujú našu spoločnú bezpečnosť,“ uviedol na záver stretnutia generálporučík Wojciechowski. Zároveň sa s náčelníkom Generálneho štábu OS SR dohodli na zásadách ďalšej spolupráce pri plnení úloh vo výcvikovom roku 2019.

Počas rokovaní s delegáciou velenia ozbrojených síl si obe strany vymenili informácie týkajúce sa najmä súčasnej a plánovanej účasti slovenských ozbrojených síl v aktivitách na posilnenie východného krídla Aliancie, v podobe posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) v Pobaltí alebo nasadení slovenských vojakov v ostatných styčných integračných tímoch. Obe delegácie sa zhodli na potrebe aktívnej výmeny informácií a posilneniu aktivít NFIU, ktoré je jednou z viditeľných znakov prítomnosti Aliancie na Slovensku. Po skončení rokovaní na Generálnom štábe OS SR veliteľ zboru odcestoval do Maďarska, kde bude pokračovať v inšpekčnej ceste po podriadených styčných integračných tímoch.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: OOd NGŠ, Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.