MENU

Predvianočná návšteva vojakov v Pobaltí

Minister obrany SR Peter Gajdoš včera spolu s prezidentom SR a zároveň hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR Andrejom Kiskom navštívil slovenských vojakov, ktorí pôsobia v rámci mnohonárodnej bojovej skupiny tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti v Lotyšsku. V rámci predvianočnej návštevy im priviezli vianočný stromček, symbolické darčeky a už tradične aj ingrediencie na vianočnú kapustnicu.

Slovenskí vojaci sú v Lotyšsku súčasťou jednej z aktivít Severoatlantickej aliancie, ktorej cieľom je demonštrovať súdržnosť a solidaritu spojencov a zároveň odhodlanie a schopnosť reagovať na akúkoľvek prípadnú agresiu. Slovensko aj týmto spôsobom dokazuje, že je aktívnym členom NATO a nie iba konzumentom bezpečnosti.

V mnohonárodnej bojovej skupine tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti v Pobaltí aktuálne pôsobí celkovo 151 slovenských profesionálnych vojakov, z toho 4 ženy. V januári 2019 ich vystrieda ďalšia rotácia. V Lotyšsku pôsobili slovenskí vojaci už aj v minulosti, a to v rámci spoločnej výcvikovej iniciatívy krajín V4 ako účelové zoskupenie Štefánik 2017.

Ďalšie snímky a video si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.