MENU

Ministr obrany jednal s prezidentem ČR

V neděli 18. listopadu se v Lánech sešel expertní a poradní tým prezidenta republiky. Jednání nad obrannou politikou se na žádost prezidenta Miloše Zemana zúčastnil také ministr obrany Lubomír Metnar.

Expertní tým se jednomyslně shodl na navýšení výdajů na obranu na 2 % HDP, na podpoře a ocenění válečných veteránů, na podpoře zahraničních misí a na podpoře českého zbrojního průmyslu.

„Pana prezidenta a jeho tým jsem seznámil s hlavními cíli, kterých chceme společně s armádou v nejbližších letech dosáhnout. Jsem rád, že v zásadních otázkách obranné politiky a bezpečnosti naší země jsme v naprostém souladu. Jednotný názor panuje i ve vnímání armády českou veřejností – osobně mě velmi těší, že veřejnost v současné době oceňuje práci našich vojáků v ČR i v zahraničí,“ sdělil po jednání Lubomír Metnar.

Během několikahodinového jednání se intenzivně projednávala modernizace armády a stav největších zakázek. Řešeny byly problémy v akvizičních procesech, délka a neúměrně dlouhá doba pořizování vojenské techniky. Řeč byla také o podpoře domácího průmyslu, o zapojení českých firem do armádních zakázek i o stavu a ekonomické kondici státních podniků spadajících pod resort obrany. Expertní tým se zajímal o péči o veterány z druhé světové války, stejně tak o koncepční řešení péče o veterány novodobé. Diskutovány byly zásoby a logistika armády vyplývající ze závazků NATO, nutnost posílení sedmé mechanizovane brigády pásovými vozidly a vybudování výsadkového pluku u čtvrté brigády rychlého nasazení.

V průběhu jednání zazněla celá řada podnětů, kterými se MO bude dále zabývat.

Text: Alžběta Cimová, tisková mluvčí ministra obrany ČR
Ilustrační foto: Ministerstvo obrany ČR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.