MENU

Zasadnutie ministrov obrany krajín V4

V Tatranskej Lomnici sa 14. novembra začalo oficiálne dvojdňové zasadnutie ministrov obrany krajín Vyšehradskej skupiny (V4). Ide o prvé zasadnutie v tomto formáte počas aktuálneho slovenského predsedníctva vo V4.

„Heslom slovenského predsedníctva je Dynamický Vyšehrad pre Európu. V oblasti obrany má špeciálny význam, pretože je dôležité, aby sme bezpečnostným výzvam čelili jednotne a v reakciách postupovali spoločne. V rámci nášho predsedníctva preto pokračujeme v nastavenom trende aktívnej spolupráce v súlade s Dlhodobou víziou V4 v oblasti prehlbovania obrannej spolupráce. Tento formát zároveň považujeme za efektívny nástroj presadzovania našich spoločných pozícii smerom k aktuálnym obranno-bezpečnostným iniciatívam EÚ a aktuálnym otázkam na pôde Severoatlantickej aliancie,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš. Ako ďalej poznamenal, s partnermi dnes hovorili predovšetkým o vzájomnej regionálnej spolupráci v oblasti rozvoja obranných spôsobilostí, ich potenciálneho spoločného obstarávania, ako aj o podpore obranného priemyslu krajín V4.

Ministri zároveň zhodnotili aktuálny stav prípravy spoločnej Bojovej skupiny EÚ krajín V4 (V4 EU BG), ktorá bude pre potreby EÚ v pohotovosti v 2. polroku 2019, teda bezprostredne po ukončení slovenského predsedníctva vo V4, ako aj Spoločného veliteľstva podpornej logistickej skupiny krajín V4 (JLSG HQ). Krajiny V4 rozvíjajú vzájomnú spoluprácu aj v oblasti vojenského vzdelávania, výcviku a cvičení. V tejto súvislosti bolo včera vo Varšave podpísané Memorandum o porozumení so zámerom podporiť iniciatívy profesionálneho vojenského vzdelávania V4, dnes bola v Pezinku úspešne zakončená Konferencia pre synchronizáciu výcviku, cvičení a vzdelávania V4, no a úplnou novinkou je Konferencia vojenského zdravotníctva krajín V4  VIMIMED 2019, ktorá sa na Slovensku uskutoční 4. – 6. februára 2019.

Oficiálny pracovný program ministrov bude pokračovať 15. novembra, pričom medzi hlavné témy bude patriť najmä koordinácia postupov pred blížiacim sa budúcotýždňovým zasadnutím rady pre zahraničné záležitosti EÚ vo formáte ministrov obrany v Bruseli, najmä s dôrazom na aktuálne obranno-bezpečnostné iniciatívy EÚ a zhodnotenie júlového samitu NATO.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Súvisiace články:
Krajiny V4 vytvoria v najbližších rokoch až dve Bojové skupiny EÚ, výrazne tak prispejú k zvýšeniu jej reakcie-schopnosti na prípadné krízové situácie v jej bezprostrednom susedstve
Ministr Metnar jednal s kolegy ze zemí Visegrádské čtyřky

Krajiny Vyšehradskej skupiny podporia spoluprácu v oblasti vojenského vzdelávania

Stretnutie ministrov obrany krajín Vyšehradskej skupiny
Výcviková a synchronizačná konferencia krajín V4

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.