MENU

Na Slovensku budú cvičiť chemici

z 11 krajín sveta


V priestoroch Výcvikového a testovacieho centra Radiačnej chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) Zemianske Kostoľany bude v najbližších dňoch prebiehať kurz laboratórnych expertov z 11 členských štátov Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Jeho cieľom je zdokonalenie metodiky a psychickej odolnosti účastníkov pri práci s reálnymi ostrými toxickými chemickými látkami (TCHL). Ide v poradí už o 27. výcvik špecialistov z OPCW v priestoroch jedinečného výcvikového centra na Slovensku, ktoré je unikátne tým, že sa v ňom dá cvičiť s ostrými chemickými látkami.

Experti si počas kurzu prehĺbia vedomosti najmä v oblasti identifikácie a odberu toxických látok a zlúčenín, ako aj v ich následnej úprave a analýze. „V našom testovacom zariadení v Zemianskych Kostoľanoch majú možnosť pracovať s ostrými chemickými látkami, čo im poskytuje pre tento výcvik naozaj jedinečné podmienky,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň doplnil, že ide už o tretie cvičenie tohto druhu v roku 2018, pričom rezort obrany zabezpečuje obdobné technické zázemie pre výcvik expertov OPCW pravidelne. „Aj týmto spôsobom Slovensko potvrdzuje svoje významné miesto medzi členskými štátmi v rámci Organizácie pre zákaz chemických zbraní,“ dodal.

Kurz 12 odborníkov bude vo Výcvikovom a testovacom centre radiačnej, chemickej a biologickej ochrany a v laboratóriách Referenčného chemického laboratória v Zemianskych Kostoľanoch prebiehať od dnešného dňa do 22. novembra 2018.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní vznikla v roku 1997 s cieľom kontroly dodržiavania dohovoru o chemických zbraniach.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.