MENU

Slovenskí profesionáli budú pôsobiť v Iraku

Slovenskí vojaci a vojenskí policajti budú pôsobiť v Iraku rámci nebojovej misie NATO, ako aj v rámci spolupráce s ozbrojenými silami USA a Talianska. Bezpečnostná rada a vláda SR včera schválili mandát na vyslanie do 42 príslušníkov, a to postupne v tomto a budúcom roku. Ich úlohou bude podieľať sa na výcviku a poradenstve irackého vojenského personálu a reforme tamojších obranných a bezpečnostných inštitúcií. Návrh na vyslanie musí ešte schváliť Národná rada SR.

„Slovensko tak opäť vyšle signál, že je pripravené pomáhať všade tam, kde je to potrebné. Záleží nám na eliminácii bezpečnostných hrozieb zo všetkých smerov, a to vrátane boja proti terorizmu,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Ako ďalej zdôraznil, slovenskí vojaci budú v Iraku pôsobiť najmä vo výcvikovej misii, nie bojovej. V rámci schváleného mandátu vyšle Slovensko do Iraku ešte tento rok 10 profesionálnych vojakov a 2 vojenských policajtov, a následne v roku 2019 celkovo do 42 príslušníkov ozbrojených síl a Vojenskej polície.

Úlohou Vojenských policajtov na základniach v Bagdade a Erbile bude podieľať sa na výcviku policajných zložiek irackých obranných a bezpečnostných síl. Profesionálni vojaci Ozbrojených síl SR budú na mieste vyslania plniť úlohy súvisiace s výcvikom, ako aj poradenstvom pre bezpečnostné zložky Irackej republiky, vrátane podpory boja proti ISIL.

NATO Mission Iraq vznikla transformáciou z výcvikovej aktivity NATO (NTCB-I) v júli tohto roka. Pôsobenie Ozbrojených síl SR a Vojenskej polície bude na území Irackej republiky realizované na základe rozhodnutia NATO pre túto misiu, v súlade so schváleným mandátom, medzinárodným právom a na pozvanie Irackej republiky. Pôsobenie v rámci spolupráce s ozbrojenými silami USA a Talianska bude realizované na základe osobitných zmlúv.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.