MENU

Súčinnostné cvičenie Laborec 2018

Vo štvrtok 4. októbra 2018 sa príslušníci Centra potrubnej dopravy zapojili do súčinnostného cvičenia jednotiek Havarijno – obnovovacieho systému „Laborec 2018“ pri obci Vojany v Michalovskom okrese. Úlohou bolo precvičiť koordináciu zložiek pri vzniku mimoriadnej situácie na ropovode a minimalizovať tak dopad na životné prostredie.

Pôvodný zámer nasadenia Centra potrubnej dopravy v katastri obce Vojany bolo odčerpanie ropy z ropovodného potrubia pri výmene časti poškodeného potrubia v rámci plánovaných prác údržby ropovodu. Počas výkopových prác sa však situácia zmenila z dôvodu vzniku mimoriadnej situácie a to výbuchom munície z čias II. svetovej vojny. Výbuch spôsobil poškodenie potrubia a okamžitý únik ropy do okolia a rieky Laborec.

Zámer nasadenia Centra potrubnej dopravy sa zmenil a hlavnou úlohu bolo odčerpávať zachytenú ropu z hladiny rieky, a prechodne ju uskladňovať do „zásobníka“ – pružného vaku a následne distribuovať do cisternových prostriedkov.

Na cvičení sa zúčastnili príslušníci Okresného riaditeľstva policajného zboru Michalovce, Transpetrol, a.s., hasičská jednotka PS 1 Budkovce, Odbor krízového riadenia Okresného úradu Michalovce a odbor bezpečnosti a krízového riadenia Ministerstva hospodárstva SR. Príslušníci Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Michalovce sa cvičenia nezúčastnili z dôvodu odstraňovania následkov veternej smršte v neďalekej obci Lekárovce.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: ÚLZ via Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.