MENU

Minister obrany SR navštívil absolventov

dobrovoľnej vojenskej prípravy


Minister obrany Slovenskej republiky Peter Gajdoš dnes navštívil 79 absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy, ktorí úspešne ukončili základný vojenský výcvik. Šéf rezortu obrany sa v rámci návštevy a neformálnej diskusie s absolventmi dobrovoľnej vojenskej prípravy zaujímal najmä o ich názory a problémy, ako aj o návrhy na zlepšenie tohto projektu do budúcnosti.

„Týmto mladým ľuďom patrí moje uznanie za to, že sa rozhodli pohodlie domova alebo letnej dovolenky vymeniť za 11-týždňový vojenský dril a prípravu na obranu svojej vlasti. Sú dôkazom, že národné cítenie pretrvalo aj v generácii, ktorá už pozná ozbrojené konflikty našťastie väčšinou len z médií,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. V súvislosti s diskusiou s absolventmi dodal, že ich podnety sú pre rezort obrany dôležité a budú použité pre zvýšenie záujmu o tento projekt.

„Za tú dobu, čo absolvovali 11-týždňový výcvik, spoznali vojenský život, ktorý je odlišný od toho civilného, vyskúšali si a naučili sa základné vojenské činnosti, vojenskú disciplínu a zdvorilosť, čo ich pripraví nielen pre vojenský, ale aj pre civilný život,“ zhodnotil priebeh 11-týždňového výcviku zástupca veliteľa Základne výcviku a mobilizačného doplňovania pplk. Róbert Parišek. Súčasťou dobrovoľnej vojenskej prípravy bola aj poradová, strelecká, ženijná, spojovacia, zdravotnícka a taktická príprava, ako aj ostré streľby, oboznámenie sa so základnými povinnosťami a život vojaka v poli. Počas výcviku mali účastníci zabezpečené bezplatné ubytovanie, stravu, výstroj a výzbroj, ako aj náhradu cestovného. Účastníci zároveň získali finančný príspevok vo výške viac ako 1100 eur.

Slávnostný nástup, vyradenie a povýšenie 79 absolventov dobrovoľnej vojenskej prípravy, z toho 21 žien a 58 mužov, na vojakov 2. stupňa sa uskutoční v piatok 14. septembra 2018. Predbežne prejavilo záujem o zaradenie do aktívnych záloh 28 z nich a až 27 o ďalšiu kariéru v ozbrojených silách.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.