MENU

Vďaka realizácii projektov 8×8 a Zuzana 2

vznikne do 800 nových pracovných miest


Vďaka realizácii projektov bojových obrnených vozidiel 8x8 a samohybných kanónových húfnic ZUZANA 2 vznikne až do 800 nových pracovných miest. Na tlačovej konferencii v priestoroch štátneho podniku DMD GROUP a. s. v Dubnici nad Váhom to oznámil minister obrany SR Peter Gajdoš.

„Vďaka rozhodnutiu ísť cestou podpory domáceho obranného priemyslu a zaviesť do ozbrojených síl slovenské produkty výrazne oživíme zbrojársky priemysel na Považí. Podľa predbežných odhadov vznikne 150 až 300 pracovných miest priamo v spoločnostiach DMD GROUP a ďalších 300 – 500 v sieti subdodávateľských a kooperačných firiem,” vysvetlil šéf rezortu obrany. Zároveň doplnil, že pôjde o postupné navýšenie v závislosti od zazmluvneného rámca, ako aj od časového a objemového plnenia. „Týmto jednoznačne plníme ďalšiu z téz Programového vyhlásenia vlády SR a programu Slovenskej národnej strany, ktorá rozvoj domáceho obranného priemyslu výrazne podporuje,” zdôraznil.

Generálny tajomník Služobného úradu MO SR Ján Hoľko dnes zdôraznil, že napriek tvrdeniam, ktoré zaznievali v minulosti, že štát nevie efektívne riadiť obranný priemysel a všetky kapacity treba odovzdať do prenájmu súkromnému sektoru, sa ukazuje opak. „Dôkazom je, že dnes máme unikátny slovenský výrobok, ktorý je výsledkom výskumu a vývoja našich firiem. A už samotný prototyp bude stáť podstatne menej ako sa pôvodne predpokladalo,” povedal. Zároveň doplnil, že okrem spoločností, ktoré patria pod DMD GROUP sa v Trenčianskom kraji darí aj Leteckým opravovniam Trenčín, ktore aktuálne zamestnávajú takmer 350 zamestnancov.“ A ich mzda v uplynulom období vzrástla o 21 percent,” povedal.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti DMD GROUP, a.s. Vladímíra Ďuriša sa vďaka realizovaným projektom pre Ozbrojené sily SR uchováva a rozvíja potenciál, ktorý v tomto regióne roky driemal, ale v minulosti bol jednoznačne srdcom zbrojárskeho priemyslu Slovenskej republiky. „A len vďaka úsiliu ľudí a nového vedenia rezortu obrany sa dostávame do situácie, kedy sa môžeme nielen nadýchnuť a riešiť úlohy pre Ozbrojené sily SR, ale aj pre zahraničných partnerov,“ uviedol. V súvislosti s nárastom zamestnanosti povedal, že podniky, ktoré združuje DMD GROUP, a.s. spolupracujú pri príprave nových odborníkov aj s Trenčianskou univerzitou Alexandra Dubčeka a so školami v rámci duálneho vzdelávania.

Obstaranie bojových obrnených vozidiel 8×8 a samohybných kanónových húfnic ZUZANA 2 pre potreby Ozbrojených síl SR je v súlade s Dlhodobým plánom rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030. Náklady spojené s realizáciou projektu 155 mm samohybnej kanónovej húfnice ZUZANA 2 sú predpokladané vo výške 175 mil. eur vrátane DPH. V prípade obstarania bojových obrnených vozidiel 8×8 by náklady nemali presiahnuť sumu 417 miliónov eur, pričom predpokladaná cena za jedno vozidlo je do 4 miliónov eur s DPH.

Text a foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.