MENU

Operácia EUFOR-ALTHEA je efektívnym nástrojom

stabilizácie západného Balkánu


Slovensko plánuje v prospech stabilizácie regiónu západného Balkánu posilniť operáciu EUFOR-ALTHEA v Bosne a Hercegovine novými spôsobilosťami. Po dnešnom neformálnom rokovaní ministrov obrany členských štátov Európskej únie vo Viedni to uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš.

„V tomto prípade nepôjde o navýšenie počtov, ale o zmenu v rámci aktuálneho mandátu. Dvaja naši profesionálni vojaci budú po novom pôsobiť v rámci prieskumno-spravodajskej činnosti. Operácia EUFOR-ALTHEA má pre stabilizáciu západného Balkánu obrovský význam a ja som rád, že aj my sme jej súčasťou od jej vzniku,“ povedal šéf rezortu obrany. Pokračujúci rozvoj spolupráce a podpora krajín západného Balkánu by sa pritom mali niesť v rovine Stratégie EÚ pre západný Balkán, ktorá bola prijatá vo februári tohto roka.

Počas stretnutia ministrov rezonovala aj otázka plnenia záväzkov Stálej štruktúrovanej spolupráce PESCO, samotné projekty PESCO a ministri diskutovali aj o pravidlách na pristúpenie tretích krajín do projektov tohto štruktúrovaného formátu. Do prvej fázy ich realizácie pritom patrí aj slovenský projekt delostreleckej podpory „EuroArtillery“.

Ministri sa ďalej venovali aj návrhu Európskeho mierového nástroja (EPF). Jeho cieľom má byť spoločné financovanie vybraných aktivít zameraných na vojenské, ako aj mierové operácie EÚ, či budovanie obranných kapacít partnerských krajín EÚ.

Okrem toho šéfovia rezortov obrany členských štátov Európskej únie hovorili aj o implementácii koordinovaného ročného prehľadu o obrane (CARD). Ide o nástroj na identifikáciu nedostatkových obranných spôsobilostí a hľadanie možností na následné odstránenie týchto nedostatkov prostredníctvom vzájomnej spolupráce. CARD má byť za týmto účelom predkladaný ministrom obrany každé dva roky.

Počas neformálneho stretnutia ministrov obrany sa uskutočnilo aj rokovanie o budúcnosti operácie Sophia, najmä v súvislosti s relokáciou migrujúcich osôb zachránených vo vodách Stredozemného mora. Slovenská delegácia v tejto súvislosti uznala rozhodujúcu úlohu tejto operácie pri zvyšovaní námornej bezpečnosti v centrálnom Stredomorí, ako aj jej prínos v boji proti nelegálnej migrácii. Minister Gajdoš však zároveň zdôraznil, že v prípade následného prerozdeľovania vylodených osôb je dôležité zachovať princíp dobrovoľnosti.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Federal Chancellery of Austria 2018 – www.eu2018.at

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.