MENU

V OS SR bude platiť nová výstrojná norma

Vojaci dostanú viac výstrojných súčiastok


Ministerstvo obrany SR zavádza od septembra novú výstrojnú normu. Profesionálni vojaci dostanú po novom viac výstrojných súčiastok. Okrem dvoch poľných uniforiem aj jednu služobnú, ktorú doteraz automaticky nedostávali všetci vojaci. Vedenie rezortu celkovo vyčlenilo 13 miliónov eur na nákup výstrojných súčiastok tak, aby mali vojaci zabezpečené všetko potrebné.

„Chceme nastaviť systém tak, aby mal každý vojak k dispozícii to, čo mu v zmysle platných noriem prináleží, a mali zabezpečené všetko, čo potrebujú k službe a zodpovednému plneniu úloh,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň pripomenul, že rezort prijíma opatrenia aj v súvislosti so zneužívaním uniforiem Slovenskými brancami a podobnými organizáciami.

„Všetky nové uniformy a výstrojné súčiastky budú odteraz už od výrobcu označené štítkom «vyrobené pre Ozbrojené sily SR» a aktuálny výstroj nebude v zmysle zákona možné používať nikým iným ako vojakmi v aktívnej službe alebo vojakmi v zálohe, či výslužbe na základe povolenia,“ vysvetlil šéf rezortu obrany. Zároveň zdôraznil, že ide o opatrenie na ochranu identifikačných znakov ozbrojených síl. Nijako sa však nedotkne poľovníkov či rybárov, ktorí používajú tzv. maskáče so starším vzorom, ktorý sa už v ozbrojených silách nepoužíva.

Generálny tajomník Služobného úradu MO SR Ján Hoľko doplnil, že rezort obrany už má zazmluvnené dodávky výstrojných súčiastok pre tento rok v celkovom objeme 10 miliónov eur a z tejto sumy už boli naskladnené výstrojné súčiastky v sume 4 milióny eur. Po novom zároveň bude časť výstrojných súčiastok vojakom iba zapožičaná na dobu výkonu služby. „Týmto opatrením ušetríme ročne cca 1,5 milióna eur,“ vysvetlil generálny tajomník. Ako ďalej doplnil, v súčasnosti je výstroj profesionálnych vojakov v sume približne 3000 eur a po novom sa zvýši o 500 eur na jedného vojaka/vojačku.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.