MENU

Úspešný Deň otvorených dverí v Nemšovej

V priestoroch Zásobovacej základne I., brigádneho generála Jozefa Martina Kristína v Nemšovej sa uskutočnil 10. augusta už 15. ročník Dňa otvorených dverí. Do kasární prilákal vyše tisíc spokojných návštevníkov, ktorí sa zaujímajú o vojenskú techniku používanú v súčasnosti i v minulosti v našich ozbrojených silách. Zástupca veliteľa základne major Július Pethö, ktorý privítal v priestoroch základne aj generálneho tajomníka služobného úradu MO SR Jána Hoľka je rád, že Dni otvorených dverí lákajú také množstvo návštevníkov.

V tomto roku si mohli prehliadnuť tank T-72, bojové vozidlá, leteckú i delostreleckú techniku Vojenského múzea Piešťany, ale aj vybavenie príslušníkov Vojenskej polície, tímu EOD z Národného centra EOD a RCHBO z Novák, či vojenských hasičov zo Zemianskych Kostolian. Len ťažko sa dalo odolať a nevyskúšať si diaľkové ovládanie robota, určeného na odmínovaciu činnosť.

Príslušníci Vojenskej polície predviedli návštevníkom svoje umenie počas niekoľkých praktických ukážok zásahu, rovnako aj zástupcovia Zboru väzenskej a justičnej stráže. Deti si zastrieľali na strelnici z airsoftových zbraní, prezreli si palné zbrane z Vojenského múzea Piešťany, vyskúšali si protichemickú ochrannú masku a mnohé ďalšie vybavenie príslušníkov ozbrojených síl.

V stánku trenčianskeho regrutačného strediska sa viac dozvedeli o ozbrojených silách. Mladí i starší i prezreli ukážky jázd modelov sovietskych a nemeckých tankov z obdobia druhej svetovej vojny, zahrali si florbal, vyskúšali si vybavenie športovcov vojenského športového centra Dukla. Zaujímal ich hlavne veslársky trenažér. Ďalších zasa ukážky výcviku psov. Veľkú pozornosť návštevníkov pútal prílet vrtuľníka Mi-17 z prešovského vrtuľníkového krídla a následný presný zoskok výsadkárov žilinského pluku špeciálneho určenia Jozefa Gabčíka.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR via Ozbrojené sily SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.