MENU

Na najväčšom tohtoročnom vojenskom cvičení

sa zúčastní takmer 1500 vojakov


Ozbrojené sily SR sa pripravujú na najväčšie tohtoročné medzinárodné cvičenie Slovak Shield 2018, ktorého sa zúčastní takmer 1500 slovenských vojakov a príslušníkov zahraničných ozbrojených síl. Jeho cieľom je príprava na aktuálne bezpečnostné hrozby a je jedným z najvýznamnejších vojenských cvičení v stredoeurópskom priestore. Okrem príslušníkov Ozbrojených síl SR sa na ňom zúčastnia aj vojaci štátov Vyšehradskej skupiny, príslušníci Národnej gardy štátu Indiana a Pozemných síl USA v Európe. Slovensko bude zahraničných partnerov na tomto cvičení hostiť už po štvrtýkrát.

Cvičeniu Slovak Shield 2018 predchádza dlhodobá a náročná príprava. Slovensko ako hostiteľská krajina musí partnerom zabezpečiť adekvátne prostredie na precvičenie celej škály spôsobilostí. Už v máji sa uskutočnila hlavná plánovacia konferencia, ktorej cieľom bolo zosúladenie, naplánovanie a príprava realizácie samotného cvičenia.

Séria cvičení Slovak Shield 2018 bude prebiehať od 14. do 28. septembra 2018 a bude zameraná na precvičenie takticko-operačných spôsobilostí a schopností na všetkých úrovniach velenia a riadenia, výcvik veliteľstva a štábu 2. mechanizovanej brigády, prípravu a výcvik veliteľstva operačného zoskupenia, ako aj na prípravu a výcvik veliteľstva vzdušného komponentu. Medzinárodné cvičenie Slovak Shield 2018 bude prebiehať v priestoroch Centra výcviku Lesť, v simulačnom centre Akadémie Ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši, pričom budú využité aj ďalšie výcvikové zariadenia zúčastnených útvarov ozbrojených síl na celom území Slovenskej republiky.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.