MENU

Operation Steel Rain 2018

V Centre výcviku Lešť sa v termíne od 8. do 15. júna uskutočnili bojové školské streľby (BŠS) mínometných jednotiek 1. mechanizovanej brigády nazvané „Operation Steel Rain 18“ pod vedením zástupcu veliteľa raketometného oddielu majora Jána Hrica.

Palebné úlohy boli plnené v rámci denných a nočných strelieb mínometných jednotiek 11., 12. a 13. mechanizovaného práporu preskupených do dvoch palebných batérií. Pracoviská BŠS vychádzali z konceptu vedenia nepriamych palieb v takzvanom D3A cykle (decide – detect – deliver – access). Jednotlivé pracoviská zahŕňali komplexnú činnosť delostreleckého prieskumného družstva pri vykonávaní prieskumu jednotiek protivníka v dotyku, výpočtu prvkov na streľbu, činnosti v palebnom postavení, činnosti predsunutých pozorovateľov mechanizovaných rôt pri vyžiadaní o opravách palieb, ako aj činnosť skupiny koordinácie palebnej podpory na stupni prápor.

Cvičiace jednotky v CV Lešť si prišiel osobne skontrolovať aj veliteľ 1. mb brigádny generál Vladimír Kubáň, ktorý s organizáciou a realizáciou zamestnania vyjadril spokojnosť. Na streľbách sa taktiež zúčastnil garant delostreleckej odbornosti – náčelník delostrelectva plukovník Pavel Barančík z Generálneho štábu OS SR.

Komplexnosť cvičenia a skutočnosť, že na jednotlivých pracoviskách spolupracovali príslušníci delostreleckých odborností 1. mb, nepopierateľne prispela k zjednoteniu postupov, metodík, ako aj formalizovaných hlásení pre vyžiadanie a opravy delostreleckých palieb.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Raketometný oddiel 1. mechanizovanej brigády PS OS SR Rožňava

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.