MENU

Mobilizačné cvičenie Trnava 2018

má skontrolovať pripravenosť jednotlivých zložiek


Jednotlivé zložky rezortov obrany a vnútra si v týchto dňoch v rámci mobilizačného cvičenia Trnava 2018 preveria pripravenosť vybraných orgánov štátnej správy a samosprávy Trnavského kraja na plnenie úloh po vyhlásení vojnového stavu a nariadení čiastočnej mobilizácie.

Mobilizačné cvičenie Trnava 2018 má v praxi overiť Koncepciu mobilizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky schválenú vládou v januári 2018.

Na cvičení, ktorého cieľom je preveriť pripravenosť na plnenie úloh súvisiacich s doplňovaním ozbrojených síl, ako aj súčinnosť s vybranými subjektmi Trnavského kraja a vojenským útvarom Kuchyňa, sa zúčastňujú okresné úrady Trnava, Dunajská Streda a Galanta.

Počas simulácie si účastníci precvičia napríklad vypracovanie, vydanie a distribúciu povolávacích rozkazov, rozhodnutí o uložení povinnosti poskytnúť vecné prostriedky či rozhodnutí o uložení pracovnej povinnosti. Okrem plánovaných úloh je simulovaný aj vznik rôznych krízových situácií a ich riešenie bezpečnostnou radou kraja a bezpečnostnými radami okresov. Vojenský útvar Kuchyňa si v rámci cvičenia vyskúša pripravenosť na prijatie vojakov v zálohe a prevzatie vecných prostriedkov.

Mobilizačné cvičenia sú efektívnym nástrojom prípravy pre prípad potreby obrany štátu. V Trnavskom kraji bude cvičenie prebiehať do 15. júna 2018.

Text a ilustračné foto: Ministerstvo obrany SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.