MENU

Premiérový kurz pre vojenských policajtov

V priestoroch Odboru výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová – Hronsek sa štvrtý májový týždeň uskutočnil premiérový kurz policajnej streľby pre vojenských policajtov.

Riaditeľ Odboru podplukovník Marián Turanský objasňuje, že po niekoľkomesačnej príprave spustili tento kurz. V jeho príprave využili v plnej miere poznatky zahraničných partnerov z krajín NATO, najmä z USA, Kanady a Francúzska. Ale aj zo slovenských bezpečnostných zložiek. Lebo policajná streľba je špecifická a v určitých oblastiach sa odlišuje od klasickej bojovej streľby.

Vedúcim kurzu je náčelník skupiny špeciálneho výcviku kapitán Marek Kostúrik. „Snažili sme sa do neho implementovať najnovšie poznatky zo zahraničných misií a operácií armád NATO z incidentov, pri ktorých boli zabití a zranení policajti. Na ich chybách sa chceme poučiť. Na kurze sú príslušníci jednotlivých zložiek vojenskej polície. Je to vlastne premiérový kurz takéhoto zamerania v strednej Európe. Podľa prvých ohlasov je o kurz záujem medzi zložkami ministerstva vnútra, spravodlivosti, z Čiech i z Poľska. Zásadou je predchádzať, pozerať sa dopredu. Frekventanti kurzu reagujú veľmi pozitívne, lebo cítia, že rozoberáme reálne situácie, ktoré sa stali napríklad v Afganistane. Ale nielen tam. Ukazuje sa, že je náročnejšie zmeniť zaužívané návyky u starších vojenských policajtov, nastaviť ich na nový systém myslenia. U mladších je tento proces rýchlejší a efektívnejší. Učíme ich optimálne riešenia rôznych streleckých situácií. Ukazujeme im chyby, ktoré robia, Všetko je založené na individuálnom prístupe ku každému jednotlivcovi,“ hovorí kapitán Kostúrik.

Spokojní s kurzom sú aj jeho účastníci. Náčelník operačnej skupiny oddelenia krízového manažmentu v Topoľčanoch štábny nadrotmajster Peter Očenáš oceňuje jeho inovatívnosť. Okrem iného je zameraný na rozhodovací proces a myslenie. Teda včas a správne sa rozhodnúť pri zásahu proti páchateľovi, lebo inak ohrozuje svojich kolegov. Zároveň nesmie pri zásahu proti páchateľovi ohroziť civilné osoby, nachádzajúce sa v danej lokalite.

Kurz je prednostne určený pre policajné a zásahové jednotky. Bude mať tri výkonnostné triedy. Tento prvý kurz je základom. Na jeseň pripravujú v Odbore výcviku a kynológie pokračovanie kurzu, už s náročnejšími úlohami. A pre tých, ktorí úspešne zvládnu nástrahy oboch kurzov je pripravený najvyšší stupeň. Ten podľa kapitána Kostúrika predpokladá zvládnutie úloh v úplnej tme, ovládanie zbrane v týchto podmienkach, práca s cieľmi, ich osvetľovanie, zásah iba určitých zón na človeku. A vyvrcholením je úspešné zvládnutie rukojemníckej drámy. Každá výkonnostná trieda je rozdelená do jednotlivých výcvikových etáp, ktoré sú vzájomne prepojenie. Celý proces učí oproti minulosti vojenských policajtov streleckému a taktickému mysleniu.

Kurz policajnej streľby nie je podľa neho len o získaní osvedčenia o jeho úspešnom absolvovaní, ale ukazuje cestu vojenským policajtom, ako byť úspešný a vrátiť sa šťastne zdravý domov po výkone služby aj v náročných podmienkach.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SE via Vojenská polícia SR, Ozbrojené sily SR /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.