MENU

Minister Gajdoš rokoval s Shri M. J. Akbarom

– indickým štátnym ministrom pre vonkajšie záležitosti


Prehĺbenie bilaterálnej spolupráce, podpora slovenského obranného priemyslu, ako aj modernizačné projekty vojenskej techniky boli hlavnými témami dnešného stretnutia ministra obrany SR Petra Gajdoša a štátneho ministra pre vonkajšie záležitosti Indickej republiky Shri M. J. Akbara.

„Jednou z oblastí, v ktorých možno prehĺbiť vzájomnú spoluprácu medzi oboma krajinami, je oblasť obranného priemyslu. Je tu príležitosť podporiť produkty nášho domáceho zbrojárskeho priemyslu aj z našej pozície, aby bolo zrejmé, že ide o kvalitné a konkurencieschopné produkty,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Ako ďalej doplnil, výmena informácií a skúsenosti z procesu modernizácie vojenskej techniky by bola prínosom pre obe strany. Šéf rezortu obrany tiež pripomenul možnú spoluprácu v oblasti odbornej prípravy a vzdelávania v Centre výcviku Lešť, výcvik indických vzdušných síl na letových simulátoroch Ozbrojených síl SR, ako aj možnosť pre príslušníkov indických bezpečnostných síl zúčastniť sa na dôstojníckom kurze ISOC na Akadémii ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

Šéf rezortu obrany zároveň informoval indického štátneho ministra pre vonkajšie záležitosti o Dlhodobom pláne rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR s výhľadom do roku 2030. „Systémová a systematická modernizácia Ozbrojených síl SR, a teda moderné a kvalitne vyzbrojené ozbrojené sily sú dôležitým predpokladom schopnosti Slovenskej republiky reagovať na meniace sa bezpečnostné prostredie,“ povedal. Ako ďalej zdôraznil, ambíciou Slovenska je dosiahnuť výšku obranných výdavkov na úrovni 1,6 % HDP do roku 2020 a 2 % do roku 2024.

Na záver stretnutia si minister Gajdoš a štátny minister Akbar vymenili aj názory na Medzinárodný veľtrh obrannej techniky IDEB 2018, ktorý sa v týchto dňoch koná v Bratislave. Štátny minister Akbar ocenil vysokú úroveň podujatia, veľký počet vystavovateľov a prezentáciu kvalitných produktov.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Ivan Kelement – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.