MENU

Štvrťstoročie od vyslania slovenských vojakov

do prvej mierovej misie


Profesionálni vojaci zo Ženijného práporu Sereď si v piatok 4. apríla slávnostným nástupom pripomenuli 25. výročie vyslania jednotky do zahraničnej mierovej misie Organizácie spojených národov UNPROFOR v bývalej Juhoslávii. Misia UNPROFOR bola historicky prvou zahraničnou mierovou misiou, do ktorej sa od vzniku samostatnej Slovenskej republiky slovenskí profesionálni vojaci zapojili.

Slovenská jednotka pôsobila v rámci UNPROFOR v rokoch 1993 až 1996, pričom ženijný prápor zabezpečoval podporu medzinárodným jednotkám vo všetkých sektoroch misie na území Chorvátska a Bosny a Hercegoviny v oblasti odmínovania, opráv komunikácie, stavby a obnovy mostov. Zároveň pomáhal miestnemu obyvateľstvu pri obnove zničenej infraštruktúry. Po skončení mandátu misie UNPROFOR v januári 1996 sa slovenskí vojaci zo ženijného práporu presunuli v rámci misie UNTAES na územie východného Slavónska (Chorvátsko),

Počas svojho pôsobenia splnili príslušníci ženijného práporu 894 odborných úloh, v rámci ktorých postavili 37 mostov, upravili 631 km ciest, zničili viac ako 30 ton munície rôzneho druhu a z hľadiska mínovej bezpečnosti preverili 363 km ciest a 1 998 305 mplôch. Ich činnosť bola orgánmi medzinárodného veliteľstva a OSN vysoko hodnotená. Činnosť slovenských vojakov v rámci mierovej misie UNPROFOR výrazne prispela k vzornej reprezentácii Slovenskej republiky v zahraničí.

Slávnostný nástup k 25. výročiu vyslania jednotky do misie UNPROFOR a stretnutie účastníkov českých a slovenských operácií medzinárodného krízového manažmentu organizoval rezort obrany v spolupráci s Generálnym štábom OS SR, Úniou vojnových veteránov Slovenskej republiky, UN-VETERAN Slovakia a mestom Sereď. Zároveň si 25. výročie vyslania do misie UNPROFOR pripomenuli v meste Sereď aj položením vencov k pamätníku UNPROFOR.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Pavol Vitko – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.