MENU

Na Lešti úspešná generálka na Lotyšsko

V prestoroch Centra výcviku Lešť vyvrcholilo v posledný aprílový týždeň rotnými taktickými cvičeniami s bojovou streľbou dvojtýždňové vyvedenie oboch rotácii martinského mechanizovaného práporu, ktoré budú od polovice roka pôsobiť v Lotyšsku v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (eFP).

Veliteľ martinského práporu podplukovník Milan Cvik vyjadril spokojnosť s nasadením všetkých cvičiacich a ich snahou čo najlepšie splniť úlohy. Podľa neho cvičenia dokonale preverili veliteľov v riadení bojovej činnosti a riadení paľby, v organizovaní a uskutočnení taktického presunu, ale aj ich praktické návyky v nepretržitom velení jednotkám v operácii, v organizovaní a udržiavaní súčinnosti medzi organickými a pridelenými jednotkami. Základ prvej rotácie, ktorá bude plniť úlohy v Pobaltí od leta, tvorí predovšetkým prvá mechanizovaná rota pod velením kapitána Jozefa Hraška, doplnená ďalšími príslušníkmi martinského práporu, prvkom velenia a riadenia, podporným prvkom v podobe čaty opráv a prevádzky a tímom Vojenskej polície.

Veliteľ Task Group Štefánik II major Vladimír Moško, ktorý je zástupcom veliteľa martinského práporu, nejde do neznáma. Veď v uplynulom roku viedol prvé trojmesačné pôsobenie slovenských vojakov v Lotyšsku. Do prípravy podľa neho zapracovali všetky skúsenosti, ktoré v Lotyšsku v minulom roku získali. „Od zahraničného partnera sme prevzali štandardné operačné postupy, ktoré sa v Lotyšsku používajú v rámci multinárodnej práporovej skupiny. Aj keď vieme, do čoho ideme, mám pred ďalším nasadením v Lotyšsku rešpekt. Minulý rok sme tam boli tri mesiace, teraz ideme na dva polročné turnusy. Budeme nasadení aj v chladnejších mesiacoch, čo poriadne preverí vojakov v taktickej činnosti v teréne, ale aj techniku. Postupne sme na to vojakov, najmä vodičov pásovej i kolesovej techniky pripravovali. Pri veliteľských prípravách, vo výcviku. Vzhľadom na prírodné podmienky sme si precvičili aj spôsoby uvoľňovania vojenskej techniky pri zapadnutí, samouvoľnenie vozidiel, vzájomnú pomoc v rámci družstva, čaty,“ zdôrazňuje major Moško.

Veliteľ 1. mechanizovanej roty kapitán Hraško po úspešnom rotnom taktickom cvičení a streľbách konštatoval, že na týchto výsledkoch majú veľkú zásluhu veliaci poddôstojník prvej mechanizovanej čaty rotmajster Marek Kakalej, veliaci poddôstojník tretej mechanizovanej čaty rotmajster Peter Murčo a velitelia družstiev: rotní Michal Slačka a Miroslav Barančík. Rotné taktické cvičenie a bojové streľby na Lešti sledovali aj poslucháči tretieho ročníka Akadémie OS SR z Liptovského Mikuláša mechanizovaných a delostreleckých odborností, ktorí absolvujú v levickom mechanizovanom prápore svoju odbornú stáž.

Slovenskí vojaci budú v rámci bojovej skupiny tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti NATO pod velením Kanady pôsobiť vo výcvikovom priestore Adaži v Lotyšsku. „Pridáme sa tak k spojencom a ku konceptu, ktorý bol schválený na samite NATO vo Varšave v júli 2016. Jeho zámerom je demonštrovať solidaritu spojencov, odhodlanie a schopnosť reagovať na akúkoľvek prípadnú agresiu. Samozrejme aj týmto krokom opätovne potvrdíme, že sme aktívnym členom NATO,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text a foto: Jozef Žiak, Ministerstvo obrany SR via Veliteľstvo pozemných síl Trenčín /r

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.